ЗАПОЧНА СЕ: Мария Габриел поиска главата на Иван Гешев

„Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе искане във ВСС за освобождаване на главния прокурор за уронване престижа на съдебната власт“. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред ПГ на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Габриел представи приоритетите си като бъдещ премиер, като искането за оставка на Гешев беше единствената конкретна формулировка.

„За мен е истинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство. България, която е обединена и ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО, но и носи решения за грижите на българските граждани“, отбеляза Габриел и продължи: „Изправям се с чувства на гордост и скромност заедно с вас, защото в последните 14 години сме работили и постигали резултати и в рамките на моите дейности, свързани със законодателната и изпълнителната политика на ЕС“.

Тя беше категорична, че ключовата дума при разговорите с другите партии ще бъде „диалог“.

„Днешното ми първо послание е да работим заедно за бъдещето на България и за най-високия кредитен рейтинг – трите А-та – амбиция, авторитет в Европа и ангажимента към хората“, каза още Мария Габриел и изреди 10 приоритета в широкия спектър на икономиката, земеделието, образованието, културата и здравеопазването.

Днес тя трябва да разговаря с всички политически сили без „Възраждане“, тъй като партията не харесва кандидатурата й. Има обаче и трепетна интрига в сюжета – ще се види ли с представители на ПП-ДБ точно днес. Предложената оставка на Гешев е очевидно подадена ръка към ПП-ДБ.

 Първоначално и тази среща бе в графика, но вчера коалицията съобщи, че се отлага за петък следобед, за да могат да се включат намиращите се в чужбина Кирил Петков и Асен Василев. В отговор късно снощи пресцентърът на ГЕРБ пусна съобщение: „Ръководството на ПГ на ГЕРБ – СДС и кандидатът за премиер Мария Габриел ще очакваме представителите на ПП-ДБ утре в 10:00 часа в зала “Запад” на Народното събрание.

Доколкото ни е известно, в София са съпредседателите на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев. Очакваме, че при 7 партии и 77 НПО има лидери, които са в България и могат да участват в срещата, която първоначално приеха!“.

Към 8.30 часа днес сутринта обаче Денков отговори: „Среща с ГЕРБ-СДС без лидерите на ПП няма как да се състои. Ако се отиде без Кирил Петков и Асен Василев, ще се започнат разни интерпретации защо ги няма, Тази среща с ГЕРБ-СДС днес е явно проформа, щом не ги интересува, че лидерите на ПП ги няма“.