Започна се! Ученици минават онлайн заради Covid

20 дни след старта на новата учебна година вече имаме първите случаи на училища, преминали на онлайн обучение заради много заболели от ковид ученици.

Различни паралелки в три пловдивски училища вече са превключили в онлайн режим, съобщи сайтът plovdiv-press.bg. В основно училище „Княз Александър I“ от 3 до 7 октомври една паралелка е под карантина. В средно училище „Св. Константин-Кирил Философ“ един клас е също под карантина от 4 до 8 октомври.

А основно училище „Димитър Талев“ една паралелка е под карантина от 2 до 6 октомври, е съобщила д-р Милена Панайотова, директор „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Пловдив. По думите й това не са първите случаи на ковид в Пловдив – още на 18 септември е имало заболели учителки и дете в едно пловдивско училище.

„Новият ковид протича изключително леко като респираторните заболявания. Най-честният симптом в повечето случаи е хремата. Някои хора имат съвсем леко неразположение и ако не си направят тест, няма да знаят, че са с вируса“, посочи д-р Панайотова. По думите й в сравнение с лятото броят на новите случаи сега се увеличава.

„Днес са 24 случаите в Пловдив, а заболяемостта в града е малко по-ниска от средната за страната,“ каза още тя. Панайотова допълни, че понастоящем карантината на болните е останала да действа като мярка – 7 дни за заболелите и 5 дни – за контактните. „Д-р Кунчев (Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор – бел. ред.) искаше още май месец да отпадне, но тази променя не се случи“, обясни тя.

Д-р Панайотова отчете и голям интерес към ваксината на новия вариант на Омикрон. „Ваксина има за всички възрастови групи, включително и за деца от 6 месеца. Много хора идват да се имунизират в кабинета на РЗИ, а личните лекари не могат да отчетат такъв интерес“, коментира тя. Препоръките й са да се спазва дистанция, да се проветряват помещенията, където се струпват повече хора, както и да започнем да носим маски.