Започнаха схемите със санирането – 2 млрд. не излизат

 

Голямото наддаване за енергийното обновяване на жилищни сгради е в разгара си. По всичко личи, предвидените два милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост няма да стигнат и хиляди българи ще останат отново излъгани.

На 10 май изтече крайният срок, в който сдруженията на етажната собственост можеха да подават заявления в общините. Сега те ударно ги въвеждат в информационната система за еврофондовете ИСУН 2020. Крайният срок е 31 май 2023 г. и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) няма намерение да дава отсрочка, заявиха от там в отговор на въпроси на Mediapool.

Причината е, че България вече закъснява 5 месеца с изпълнението на тази процедура. В същото време данните към момента показват, че интересът е голям и парите няма да стигнат, коментираха от МРРБ.

„Интересът е огромен, а срокът за подаването на предложенията на хората от страна на общините е прекалено кратък. Местната власт ще направи всичко възможно, за да входира предложенията на гражданите до крайния срок“, каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Между 2000 и 3000 заявления се очаква да бъдат внесени от общините в ИСУН 2020 до крайния срок, установи проверка сред дузина общини, предимно големи, където интересът е най-голям и определените от МРРБ бюджети няма да стигнат. До 17 май общините са входирали близо 300 от предложенията на обща стойност 345 млн. лв., но обещават да внесат всички получени до крайния срок.

Предоставените данни показват, че печеливши са големите общини и големите жилищни блокове. Малките духат супата, колкото и цинично да звучи. Вината обаче не е у тях. Проблемът е в условията за участие по програмата, написани от служебното правителство на президента Румен Радев. Те от своя страна пък са съобразени с изискванията на Европейската комисия. Гони се максимален ефект с минимум средства – целта е да се обхване максимален брой хора с максимално РЗП на сградите (разгърната застроена площ). Това няма как да се случи със сгради с по 7 – 8 домакинства строени предимно през първата половина на ХХ век.

Голям интерес в големите градове

Допитването на Mediapool до най-големите общини показва, че интересът е изключителен и определените от МРРБ лимити на безвъзмездната помощ няма да стигнат. Те бяха въведени с цел европейската помощ да не е съсредоточена само в едни региони на страната, така както се получи с Националната програма за саниране. Но данните показват, че интересът там отново е най-голям.

Безспорният лидер е община Бургас с над 280 подадени заявления от сдружения на етажната собственост. Бургас е уникален случай, а причината е неговият кмет Димитър Николов. По негово решение, с подкрепата на Общинския съвет, бургазлии не са извадили нито лев, за да финансират подготовката на документите. Това струва на бюджета на общината около 5 млн. лв., макар да няма гаранции, че тя ще може да си възстанови тези средства. Подготвените заявления многократно надхвърлят определения лимит до 80 милиона лева.

Решихме да поемем финансирането на всички заявления, за да няма ощетени граждани и всички да са равнопоставени, каза кметът Димитър Николов.

За сравнение в столицата София са входирани 192 заявления до крайния срок на 10 май, казаха от Столична община.

Примерът на Бургас този път е взет и от съседната община Сливен, която също финансира изцяло енергийните обследвания и техническите паспорти на 80 блока. Това е струвало на общината около 1.2 млн. лв. Още четири по-малки сдружения сами са си финансирали обследванията, защото не са успели да подадат документите си в срок. Благодарение на добрата организация община Сливен е започнала да внася заявленията в ИСУН 2020 още от началото на април и до този момент е подала над 30 заявления, каза Стоян Марков, заместник-кмет на Сливен.

Общините Пловдив, Русе, Ямбол и Варна също са финансирали енергийното обследване на блокове, но само на големи. Както се изрази техен представил, заложихме на сигурното, което би получило финансиране по програмата. Оценяването е в ръцете на МРРБ.

Община Пловдив е финансирала изработването на документацията на 14 блока по 8 етажа с 5 входа с общо над 134 хил. кв. м разгърната застроена площ. От големите градове единствено в Пловдив интересът към програмата е слабичък и се очаква да бъдат подадени около 50 заявления. Например в район „Тракия“, където има десетки панелни блокове, до крайния срок 10 май бяха подадени само 5 заявления, но очакваха още. От района обявиха, че ще приемат до крайния срок за входиране в МРРБ – 31 май.

Община Русе е финансирала изработването на документите на 26 големи блока, но заемообразно. Това означава, че ако някой от тях не бъде одобрен от МРРБ за финансиране по програмата, до една година след това хората ще трябва да върнат парите за енергийното обследване и паспорта на сградата. Определеният за Русе бюджет е 50 млн. лв., а парите се очаква да стигнат за около 20 – 25 блока. Още 8 сгради с РЗП от около 1000 кв. м сами са си финансирали енергийното обследване в Русе. Най-големият блок е с РЗП от 24 000 кв. м, а прогнозната му стойност е 8 млн. лв., казаха от общината.

Община Ямбол е финансирала енергийните обследвания на 11 големи блока с около 150 000 лв. Общо подадените заявления са 50, предимно на по-малки сгради, каза заместник-кметът Васил Александров. Според него в областните центрове има редица малки сгради в централната част на града, които няма да могат да се класират по изискванията на програмата, което е несправедливо.

Приятната изненада, както се изразиха в МРРБ, е относително по-малката община Свищов. Там хората сами са финансирали обследванията си, а общината вече е успяла да внесе всичките заявления в ИСУН 2020. Останали са още само 3 предложения, а кметът на Свищов Генчо Генчев вече работи по обявяването на обществените поръчки за избор на изпълнител. Бюджетът на общината е 30 млн. лв. и общо 36-те предложения са малко над него. Надяваме се всички проекти да бъдат одобрени от МРРБ и да няма излъгани хора, коментира кметът Генчо Генчев пред Mediapool. Той обясни, че е постигнал този резултат с добрата организация и подготовка, създадена от местната власт.

Интересът е голям и в община Кюстендил, която по Националната програма за саниране се отличи с постигнатите най-ниските цени и големия брой обновени блокове – 53. Сега общо подадените заявления са 59, но има няколко случая, когато едно заявление се състои от до 4 блок-секции, каза Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил по строителството. По думите ѝ, за да бъдат обновени всички, ще им е необходим двоен бюджет. В момента определеният за града е до 30 млн. лв.

В съседната община Дупница, която разполага със същия бюджет от 30 млн. лв., са подадени до момента само 23 заявления, чиято стойност е под отпуснатия лимит. От общината казаха, че ще продължават да приемат и след определения срок от 10 май.

В община Благоевград, която беше сред първенците по Националната програма за саниране, са събрали 74 заявления и са надхвърлили вече определения им бюджет от 50 млн. лв. Въпреки това от общината казаха, че продължават да приемат заявления и след 10 май.

Рисковете

Притесненията на хората в общините с голям наплив е дали местната власт ще успее да внесе навреме предложенията им в ИСУН 2020. В насоките за кандидатстване няма задължение в какъв срок от внасяне на предложението в общината с всички документи и при условие, че са изрядни, тя да ги внесе за разглеждане в ИСУН 2020 и да подпише договора с етажната собственост. Така вече има случаи в общини, при внесени редовни документи през първата половина на април, домоуправителят все още да не е извикан да подпише предложението.

Всички общини, до които сайтът се допита, обещаха, че ще внесат всички постъпили предложения, дори някои от тях да не са напълно окомплектовани и да имат пропуски. Ако трябва ще работим денонощно, събота и неделя, но всичко ще бъде входирано, обещаха те. Заместник-кметът на Сливен каза, че средно успяват на ден да внесат по 5 – 6 заявления в ИСУН 2020.

От община Русе обясниха, че внасянето на едно заявление зависи от редица фактори. Много по-бързо стават нещата, ако в сградата няма стопански субекти – магазини или офиси. Ако има наети помещения, които обикновено са на партерния етаж, това отнема повече време, защото за тях се правят отделни количествено-стойностни сметки (КСС) и се вкарват по друг начин в ИСУН 2020.

Другият „подводен камък“, който крие много неизвестни, е КСС-то. То се изготвя от общината на база на представеното енергийно обследване. В него има заложени цени. Обикновено те са по-ниски от пределно допустимите стойности от МРРБ, за да се постигне бърза възвръщаемост на инвестициите и съответно кандидатът да получи повече точки при оценяването. Има посочени цени от 150 – 200 лв./кв. м, докато фирмите на пазара в момента работят на цени от около 300 лв./кв. м, обясни заместник-кметът на Сливен Стоян Марков.

Затова всяка една община обикновено внимателно проверява сметките на фирмите за енергийно обследване и при необходимост ги завишава до лимита, даден от МРРБ. Целта е, когато общините обявят обществените поръчки за избор на строители, да има достатъчно кандидати, а не да се откажат, както се случи в края на настоящия програмен период заради инфлацията, даде пример Стоян Марков. По тази причина той призовава да се мисли още отсега за дофинансиране, за да не се окажем в ситуацията от 2022 г. със стотици замразени проекти.

На практика държавата прехвърли изцяло администрирането на процеса за енергийното обновяване на сградите на местната власт. В същото време не са предвидени никакви средства за управление на проектите или ако има заплащане, то е символично, оплакаха се от общините. От МРРБ ни проведоха едно обучение онлайн в ZOOM за час и половина и това беше всичко, оттам нататък оправяйте се както можете, казаха от община Варна. От община Кюстендил пък пресмятат, че експертите им ще получат допълнително възнаграждение от 20 лв. на заявление за денонощната им работа.

Гражданите трябва да знаят, че не са само заявленията за обновяването на жилищата. В рамките на 3 месеца държавата отвори процедурите по 10 схеми за енергийна ефективност, по които трябва да кандидатства местната власт, посочиха от община Русе. Сред тях са за обновяването на младежки центрове, училища и детски градини, домове за стари хора, улично осветление, ученически общежития и в добавка общински сгради, спортни зали и културни институти и т.н. Всичко това изисква ресурс, а общините не разполагат с толкова много хора. Затова местната власт настоява да се помисли за управлението на проектите за енергийна ефективност на жилищните сгради и заплащането на труда на общинските чиновници, чиито заплати са значително по-ниски от тези в държавната администрация.

Предложения

„За да няма разочаровани хора и новите им обновени домове да не останат само във фантазиите им, предлагам тези проекти, които сега не получат европейско финансиране, да бъдат подпомогнати по Националната програма за саниране, която е със срок на действие до 2024 г.“, каза заместник-кметът на Сливен Стоян Марков. Според него това трябва да е приоритет на следващото правителство, независимо кой дойде на власт. Неговата идея се подкрепя от кметовете на Бургас и Перник.

В община Перник има подадени 40 заявления, като хората сами са финансирали обследванията си. В същото време парите до 30 млн. лв. едва ли ще стигнат за всички блокове. Хората идват и със сълзи на очи ми се молят, да им помогнем да си обновят домовете, разказа кметът на Перник Станислав Владимиров. Затова според него държавата трябва да намери начин програмата да продължи и всички хора, които са вложили средства и усилия, да не останат излъгани.

От община Бургас пък са  поискали официално да отпадат лимитите, защото се губи състезателното начало – принцип, на който залага Европейския съюз. В същото време обаче жителите на Бургас са с едни гърди пред всички останали, защото общината финансира обследванията на сградите и така получават всичко наготово.

Гражданите пък искат повече прозрачност. В момента в нито една община например няма проследяемост на заявленията, подадени от етажната собственост. Дори системата ИСУН 2020 не дава тази информация, което по оперативните програми не е така. За сравнение по Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради тази информация е достъпна. От кабинета на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов обещаха да направят всичко възможно местната власт и гражданите да виждат колко и чии предложения са внесени.

Оценяването

„Ножът“, разпределящ парите и класирането на кандидатите, е в ръцете на МРРБ, но реалната власт в министерствата се упражнява от антуража на президента Румен Радев. Това няма да се промени, ако на терена не се появи редовно правителство. Така Румен Радев ще е арбитър и на този процес, при това в навечерието на местните избори през октомври, коментираха запознати.

Плановете на МРРБ са оценяването на заявленията да приключи в рамките на 3 – 4 месеца. Така през септември – около месец преди местните избори, печелившите ще са ясни, както и доколко ще бъдат усвоени предвидените 1.2 милиарда лева.

Ако случайно останат пари, тогава ще се мисли как да се преразпределят, казаха от МРРБ.

От община Стара Загора заявиха, че са протестирали срещу разпределението на лимитите. Бюджетът за града на липите е 50 млн. лв., с колкото разполагат и общините Русе, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Видин. С изключение на Русе,  в останалите общини населението е по-малко, което буди недоволство заради несправедливото разпределение на парите. Подадените заявления в Стара Загора са 75 и определеният лимит не стига.