Започва делото срещу Алек Болдуин

Делото за стрелбата на снимачната площадка на филма „Ръжда“ влиза в съда. Във вторник бяха избрани 16-те съдебни заседатели, а актьорът Алек Болдуин ще отговаря за непредумишленото убийство на операторката Халина Хътчинс, съобщава АП.

Петима мъже и 11 жени бяха избрани от специалните прокурори на окръг Санта Фе и екипа от адвокати на актьора. Те ще трябва да решат дали Болдуин е извършил престъплението.

Припомняме, че през октомври 2021 г. – по време на репетиция на една от сцените във филма, е произведе изстрел от револвер в ръката на актьора, докато той го е насочил към операторката Халина Хътчинс. В следствие на товатя умира, а режисьорът Джоел Соуза е ранен.

Представители на медиите не са били допуснати в съдебната зала, когато адвокатите произнасят пледоариите си през съдебните заседатели, съобщават световните агенции.

66-годишният Алек Болдуин може да получи до 18 месеца затвор, ако съдебните заседатели единодушно го признаят за виновен. Ето защо е било важно за адвокатите на актьора, какви хора ще бъдат подбрани.

По време на подбора, когато съдия Марлоу Сомер е попитал групата от 70 възможни съдебни заседатели, дали са запознати със случая на Алек Болдуин, всички – с изключение на двама, са вдигнали ръце в знак на съгласие. Друти двама са заявили, че са пристрастни и са се оттеглили, разказва Си Ен Ен.

Любопитно е също така, че само един от съдебните заседатели е заявил по време на подбора, че „мрази огнестрелните оръжия“. Всички останали са заявили, че нямат нищо против тях и дори самите те притежават такова с цел самозащита.

По време на събеседването с потенциалните съдебни заседатели адвокатът на актьора – Алекс Спиро, ги е попитал дали някой от тях има публикации по темата в социалните мрежи и е помоли тези, които са предубедени и вече имат изградено мнение, да се оттеглят.

Алек Болдуин е звездата от десетки филми и е популярна личност от 35 години. Той е пристигнал в съдебната зала с екип от четирима адвокати.

На задните редове са били също така съпругата му Хилария Болдуин, най-малката му дъщеря и брат му Стивън – част от актьорския състав на филма „Обичайните заподозрени“.

Веднага след инцидента Алек Болдуин заяви, че пистолетът е стрелял случайно, след като е следвал инструкциите да го насочи към Хътчинс, която е бил зад камерата. Актьорът и до днес поддържа версията, че не е знаел за наличието на куршума в цевта.

Хътчинс беше смятана за изгряваща звезда във филмовата индустрия, когато беше убита на 42-годишна възраст. Тя беше майка и имаше малък син. Жената зад камерата е известна и с това, че е работила върху документални филми в Източна Европа, преди да учи кино в Лос Анджелис и да започне работа в киното.

Да те изберат да участваш в процес срещу такава голяма звезда, обвинена в такова тежко престъпление, е необичайно дори в Лос Анджелис, но по същество това ще бъде нечувано преживяване за онези, които са избрани за съдебни заседатели в Санта Фе, коментират още американските медии.