Започва спорният ремонт в „Овча купел“

Столична община започва ремонта на минералната баня в кв. „Овча купел“, който се оспорва от много жители на София, неправителствени организации и професионални сдружения. След реновирането комплексът ще придобие смесени функции, като към рекреативната и балнеологична зона на банята на сутеренния и партерния етаж се предвижда да се прибави и център за научни изследвания. Той ще се намира на горните два етажа.

Срещу планираната трансформация има сериозно недоволство. Протестиращите настояват банята в „Овча купел“ да се възстанови единствено с основната си функция на минерална баня, за да не повтори съдбата на Централната баня в София. Въпреки това обаче градската управа видимо е решила да започне ремонта според нейния сценарий с обяснението, че емблематичната и красива сграда е затворена от дълги години и се руши.

За намеренията за начало на ремонта съобщи кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов. „В следващите дни очаквам да започне дългоочакваният ремонт на банята, след като открихме строителната площадка. Архитектурният облик и основната функция на сградата се запазват. Подкрепям проекта за реставрация, защото не мога да приема, че сградата, която е символ на района, ще продължава да се руши и да влезе в дългия списък с бани, за които няма ясна перспектива за възстановяване“, коментира Стефанов във „Фейсбук“

Възложител на ремонта е Регионалният исторически музей в София, а за изпълнител е избран консорциум от фирми с наименованието ДЗЗД „Минерална баня Овча купел“. Част от финансирането на стойност 3 млн. лева идва по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Към тях през 2021 г. Столичният общински съвет отпусна още 4,5 млн. лв. от данъците на софиянци. Дотам се стигна, след като стана ясно, че парите от Европа ще стигнат само за ремонта и оформянето на бъдещия научен център.

Според кмета на „Овча купел“ основните предизвикателства са свързани с бъдещото използване на минералната вода и с управлението на комплекса след неговия ремонт.

„Официалният дебит на извора е 4,5 л./сек., а позволеното ползване на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация (която се намира в съседство – б.р.) за периода от 01 май до 30 септември ежегодно е 4,7 л/сек. – т.е. откъде ще има вода за банята в този период? Как ще се управлява банята след въвеждането ѝ в експлоатация?

Примерът от Банкя с липсата на кандидати за концесия и прехвърлянето ѝ към „Софийски имоти“ не е положителен. Европейското финансиране трябва да бъде отчетено до края на 2023 г., като това не е реалистичен срок за завършване на ремонта.

Трябва да избегнем риска целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет. Собствеността на земята около банята е поделена между община и държава. Това трябва да бъде решено своевременно, за да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството“, коментира Стефанов.

Според „Българска асоциация за термално наследство“ обаче обясненията на кмета подсказват, че след ремонта банята в „Овча купел“ ще загуби функциите си на баня за сметка на други дейности.

„След като изчете всички тези непреодолими пречки, човек не може да си помисли друго, освен че районният кмет и Столична община нито са имали, нито имат някакво намерение да възвърнат термалните функции на сградата. Те просто искат да усвоят едни пари с цел ремонт и укрепване, за да могат след това да настанят в сградата офиси на БАН с гръмкото заглавие „Център за върхови научни постижения“. Също както постъпиха и с Централна минерална баня преди 11 години, превръщайки я в музей.

Не можем да премълчим и че е, меко казано, възмутително пренебрегването на желанията и настроенията на гражданите, от чиито данъци господа управляващите се препитават.

Фактът, че въпреки широката гражданска съпротива срещу това в банята да се настани Център за върхови постижения, Столична община и районният кмет все пак пристъпват към действие, ще бъде наказан на изборите през есента“, коментират активистите от бившето сдружение „Термално-Нормално“.