Започват консултациите при президента: Радев се срещна с ГЕРБ-СДС

Разговори ще се проведат с шестте парламентарни сили

Започва конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Преди връчването на първия проучвателен мандат президентът Румен Радев ще проведе консултации с шестте партии, представени в 49-ото Народно събрание.

Първата консултация е с представителите на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

 

 

„Конституционният законодател е предвидил консултациите, за да се подпомогне съставянето на правителство, да се изяснят въпроси и да станат ясни началните позиции. Важен въпрос е около сложните отношения между политическите сили. Готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време?“, каза президентът Румен Радев.

 

„За мен е важно да има диалог. За нас е важно да не губим поглед от интереса на страната. Стабилността трябва да стъпи на принципи и ценности. За ГЕРБ-СДС е важно диалогът да откри общите неща, но да се изясни как се преодоляват различията“, посочи вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

 

В 11:30 часа ще влязат „Продължаваме промяната – Демократична България“, а следобед и ДПС. Във вторник разговорите продължават с партиите в опозиция.

Ротацията

„Цялото напрежение се случи около ДПС. Партията не беше предвидена да е участник в тази сглобка, но беше вкарана през задния вход от ГЕРБ. Това беше причината за изнервяне на ситуацията. За голяма част от назначенията не се изисква конституционно мнозинство. Затова се иска споразумение само с ГЕРБ и това ще стане. Разликата между двете сили е начинът на консумиране на властта“, коментира в студиото на „Тази сутрин“ икономистът Евгений Кънев.

„Истината е, че ГЕРБ се връща във властта. Връща се под контрол, което е добра новина. На този етап трябва да се реши – ще се срути ли мафията в съдебната система и дали на следващия главен прокурор може да се обади Делян Пеевски, Бойко Борисов, Христо Иванов или Кирил Петков. Не трябва да може никой да му се обажда. В съдебната система има почтени хора, но те не се намират в списъка нито на Делян Пеевски, нито на Христо Иванов“, добави Диана Дамянова, PR експерт.

„Влизаме в свят, в който рисковете са такива, че само мощно политическо лидерство може да реши тези проблеми, които стоят пред обществото – разделение, високи нива на противопоставяне, изключително притеснителна международна обстановка“, коментира Харалан Александров, социален антрополог.

„Рисковете са свързани с рязка промяна в геополитическата ситуация, която зависи от политическите събития в САЩ. При едно лошо развитие всички красиви планове, които правим, ще бъдат преразгледани. Най-лошият вариант е да бъде изпусната войната в Украйна. Това на практика се случи. Американците на практика изоставят украинците, които са в много голяма беда“, каза още той.