Заради безопасността на децата: ЕК разследва Фейсбук и Инстаграм

Европейската комисия (ЕК) ще разследва социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм за потенциални нарушения на правилата на Европейския съюз за онлайн съдържание, свързани с безопасността на децата.

От технологичните компании се изисква да направят повече, за да се справят с незаконното и вредно съдържание на своите платформи съгласно Закона за цифровите услуги (Digital Services Act) на Европейския съюз, който влезе в сила миналата година.

Фейсбук и Инстаграм са собственост на компанията Meta. ЕК заяви, че е решила да започне задълбочено разследване на двете социалните мрежи заради опасения, че те не са адресирали адекватно рисковете за децата. Meta представи доклад за оценка на подобни рискове през септември 2023 г.

„Комисията е загрижена, че системите на Фейсбук и Инстаграм, включително техните алгоритми, могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създадат така наречените „ефекти на заешката дупка“, се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.

Социалните медийни платформи са проектирани така, че да привличат максимално вниманието на потребителите. За да постигнат това, те използват алгоритми, които изпращат потребителите в заешка дупка, която популяризира най-подстрекателското съдържание, включително дезинформация, реч на омразата и екстремистко съдържание.

Освен това Европейската комисия е обезпокоена и от методите за гарантиране на възрастта и проверка, въведени от Meta. Опасенията на регулатора са свързани с достъпа на деца до неподходящо съдържание.

Meta вече е под прицела на ЕС във връзка с предизборната дезинформация – ключов проблем преди решаващия вот за Европейски парламент следващия месец.

Установяването на нарушения на Закона за цифровите услуги може да доведе до глоби в размер до 6% от годишния глобален оборот на компанията.