Заради чатове: В Австрия арестуваха 16-годишно момче, планирало да извърши нападение срещу синагога

Домът му е бил щателно претърсен и от него са били иззети няколко електронни носителя на данни

Австрийските власти арестуваха 16-годишно момче по подозрения, че планира да извърши нападение срещу синагога във Виена, заяви днес министърът на вътрешните работи Герхард Карнер, цитиран от Асошиейтед прес.

Тийнейджърът, който е бил задържан в четвъртък, споделял в чатове в интернет, че възнамерява да се снабди с оръжие, за да атакува неуточнена синагога във Виена, отбеляза Карнер. Той вече си е бил осигурил финансовите средства за нападението, предаде австрийската новинарска агенция АПА.

 

Властите не посочиха информация за самоличността на заподозрения, но съобщиха, че е живял близо до град Щайр в Северна Австрия.

 

Домът му е бил щателно претърсен и от него са били иззети няколко електронни носителя на данни. Властите са открили изображения и видеоматериали с инструкции за изработване на бомби и боравене с оръжия и боеприпаси, информира АПА.

 

Австрийската полиция повиши сигурността във и около синагогите и други еврейски и израелски институции след зачестили антисемитски инциденти след избухването на войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, припомня АП.