Заразният подвариант на „Омикрон“ стигна България

Новият подвариант на „Омикрон“ – XBB.1, е засечен в България, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувани на сайта на центъра.

В таблицата за резултатите от секвенирани проби за варианти на Covid-19 се вижда, че подвариантът XBB.1 е засечен в две от пробите, на пациенти от Пловдив и от София.

При всички проби е установен вариантът „Омикрон“.

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова потвърди за БТА, че се касае за новия подвариант на „Омикрон“, който се смята за по-заразен. Добави обаче, че няма място за притеснение и че няма данни този подвариант да води до по-тежко протичане на заболяването. Тя не очаква сериозно увеличаване на случаите на Covid-19 у нас.

Виждаме от САЩ и от Великобритания, че този вариант бързо набира скорост, но при нас делът е минимален. Дотук минахме редица субварианти, които бяха натоварени с очаквания, че ще вземат връх, но те не се оправдаха, добави проф. Христова.

Засега няма доказани нови варианти на Covid-19, предизвикващи по-тежко прекарване на заболяването, коментира преди дни проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столичната община по здравни въпроси. Вариантът, който е в момента в Китай, е същият като варианта, циркулиращ в Европа и в Северна Америка, каза той.

„Вариантът се предполага, че по-лесно се предава от човек на човек, второ – има така нареченото имунно бягство, и трето – няма никакво доказателство, че причинява по-тежко заболяване от останалите варианти на „Омикрон“, отбеляза проф. Кантарджиев.

Преди ден от Министерството на здравеопазването информираха какви са препоръките на ЕК за пътуващите до или пристигащите от Китай във връзка с Covid-19, като отбелязват, че през последните седмици броят на случаите на заболяването се е увеличил значително.

Нови 173 случая на Covid-19 у нас за последното денонощие

Нови 173 случая на Covid-19 са били регистрирани за последното денонощие в страната. Починалите са четирима, от които 75% не са били ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.

С това броят на загубилите борбата с коронавируса от началото на пандемията у нас достигна 38 122.

За откриването на новите случаи са били направени 3133 теста. Така делът на положителните тестове е 5.5 на сто. При над половината от случаите (56%) за деня са при неваксинирани.

3972 от потвърдените в страната случаи са активни, като от тях 393-ма се лекуват в болници, като 40 са в интензивно отделение.

Броят на излекуваните за последното денонощие е 137.

Общо 1 251 048 са се възстановили при 1 293 142 потвърдени случаи на коронавирус от началото на пандемията у нас.

Общо в страната са поставени 4 603 846 дози от ваксини срещу Covid-19. Със завършен цикъл на ваксинация са 2 074 968 души. Първа бустерна доза са получили 939 9931, а втора –  67 362.