Зърнарите блокираха 2 граници и АМ „Тракия”

И днес протестиращи зърнари блокираха възлови локации по пътната мрежа, включително два гранични пункта. Фермери блокираха пътя за граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Маказа“ в района на кръстовището за пункта и Момчилград, познато сред местните като спирка Джебел, с искане за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Действията им бяха подкрепени от колеги от Смолян и Карлово.

„Ние всички земеделски производители вече сме заедно и няма да ни разделят. Това трябва да стане ясно на нашите управляващи. На 13-и сме в София. Ще стигнем и до Европа”, каза пред присъстващите председателят на Асоциация „Обединени животновъди“ Бойко Синапов, пред БТА.

Земеделци от района на Кюстендил блокираха главния път за граничния пункт „Гюешево“ със Северна Македония. Хората са недоволни от продължаващите без успех преговори с властта за подпомагане на сектора. Земеделците са против обвързването на подпомагането с доказване на загуби пред НАП.

„Особено малките стопанства ще бъдат силно затруднени да опишат тази справка, да декларират своите разходи, затова министерството предложи да мислим в посока до 3000 дка стопанства да не подават такава справка“, посочи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по БНТ.

Протестиращите земеделци отново затвориха автомагистрала „Тракия“ в района на Стара Загора.

По-рано днес за пореден ден тежка техника блокира движението по главния път Стара Загора – Димитровград, където е достъпът до автомагистралата.