Защо договорите за аренда на земеделска земя намаляват?

Едва в четири града броят им надхвърля 1 000

Окрупняването на земеделската земя у нас през последните години води до по-малко сделки на вторичния пазар. Част от непродадените парцели все още са с неуредени документи, а останалите вече са в ръцете на големи арендатори и производители.

Именно това са причините за спада в броя на сделките за аренда на земеделски масиви през 2023 г. Справка на Darik Business Review показва, че през миналата година са сключени официално 25 196 договора за аренда на земя – с 18.55 на сто по-малко спрямо година по-рано.

Спад се отчита и в четирите тримесечия на годината, като най-голям е той през последните три месеца – 32.88%.

2023 г.

Изчисленията показват още, че едва в 19 града са налице повече от 500 договора за годината. Лидер в това отношение е Добрич със 1 713, следван от Лом, Генерал Тошево и Търговище, които също са с по над 1 000 договора.

Година по-рано повече от 1 000 сделки има в общо седем града, а начело в подреждането е Лом. Топ 10 за миналата година се допълва от Карнобат, Бяла Слатина, Балчик, Плевен, Ловеч и Раднево.

Най-голям ръст на договорите за аренда на земя има в Раднево (+42%), Русе (+34%) и Велики Преслав (+33%), а сериозен спад се отчита в Силистра, Провадия, Плевен и Балчик (над 40%).