Защо Израел няма да отговори на Иран с пълномащабна война: заради САЩ и петрола

Още преди иранската атака в отговор на израелското нападение срещу консулството на Иран в Дамаск цените на петрола започнаха да се покачват. Барел сорт Брент поскъпна с над 1% и надхвърли границата от 90 долара. Общо от началото на годината петролът е поскъпнал с 16%, включително заради застраховките за военни рискове във връзка с войната в Близкия Изток.

Пълномащабна война между Иран и Израел би могла да има огромно въздействие върху световния петролен пазар. Техеран винаги е казвал, че ако чувства, че е въпрос на оцеляване, първото нещо, което ще направи, е да затвори Ормузкия проток. От гледна точка на петролния пазар това е възможно най-радикалният сценарий.

През Ормузкия проток преминават 20% от световната търговия с петрол всеки ден. Освен това един от най-големите доставчици на втечнен природен газ в света, Катар, също ще бъде блокиран.

Защо Израел няма да отговори на Иран: заради САЩ и петрола
Ормузкият проток

По-голямата част от петрола от Саудитска Арабия, Ирак, Кувейт, газа от Катар, част от собствения петрол на Иран ще останат в Персийския залив. Дори ако тази търговия спре само за няколко дни, това ще бъде шок. Фондовите борси ще реагират веднага, цените на петрола ще скочат до 150 долара и нагоре за барел, като най-вероятно в този случай търговията просто ще бъде спряна.

Това е най-радикалният сценарий от гледна точка на петролния пазар. Причината ще бъде прекъсването на веригата за доставки. Ако Иран влезе във война с Израел, хутите няма да останат наблюдатели – те са съюзници на Иран и Червено море също ще бъде затворено. Според анализ на Bloomberg, ако започне пълномащабна война между Израел и Иран, тя ще струва $1 трилион на световната икономика.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се бори за преизбиране на изборите през ноември, ще пострада особено много, ако цените на бензиностанциите в САЩ се покачат. Белият дом съобщи, че Байдън е говорил по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Американският президент е заявил, че Вашингтон няма да подкрепи ответни удари срещу Иран, твърди неназован служител от Белия дом, цитиран от Axios.

Други официални представители на САЩ също отбелязаха, че Байдън и неговата администрация са „силно загрижени“, че всяко двупосочно действие може да предизвика регионална война с „катастрофални последици“. Байдън е казал на Нетаняху, че Израел по същество е победил, тъй като голяма част от ракетите и дроновете са били прехванати с помощта на американските военни в региона.