Защо масово шофьорите превишават скоростта в новооткрития тунел „Железница”

В съоръжението функционират над 100 камери

Еуфория настана при откриването на тунел „Железница”. Обяснението е ясно – с него пътуването от и за Гърция със сигурност става по-спокойно и по-бързо. С бързането обаче никога не бива да се прекалява, а точно това се оказва, че правят немалко шофьори, които превишават скоростта в тунела.

Край тунел „Железница” екипът ни отива с автомобилния инструктор Георги Бързаков. Откакто съоръжението е отворено, той редовно преминава с курсисти и винаги в тунела влиза в ролята на изпреварван. Ограничението за скорост от 80 км/ч, което важи за тунелa, непрекъснато се нарушава. Редовно шофьори натискат педала, за да вдигат адреналина. Това винаги крие риск, предупреждава инструкторът. „Когато скоростта е по-висока, винаги пътят се слива като една точка пред нас. Тогава става най-опасно, защото неспазването на дистанция и високата скорост причиняват най-тежките ПТП-та”, посочва Бързаков.

В тунела функционират над 100 камери, които засичат скоростта. Така тайно нарушение няма, а изпълненията на онези, които ползват тунела за собствени забавления, се докладват на „Пътна полиция”. Редовно от двете страни на съоръжението има и патрулка с камера.

Съвет към шофьорите – наблюдавайте внимателно знаците, преди да влезете в тунела. Чрез интелигентните системи те носят много информация за случващото се вътре и винаги предупреждават, ако някое от платната е затворено.