ЗАЩО? Служебната власт прави царски подарък на телекомите, за нас няма

Странен реверанс към телекомите се готви да направи на днешното си заседание служебният кабинет. Като последна точка в дневния ред е включен проект за намаляване на таксите, които плащат на държавата мобилните оператори.

За намеренията на временната власт първа алармира Диана Ковачева, национален омбудсман. Един след друг големите телекоми вдигнаха цените си за гражданите и бизнеса, а държавата им намалява, при това драстично таксите, възмути се доц. Ковачева.  „Виваком“, А1 и „Йетел“ обясниха, че трябва да индексират тарифите си заради инфлацията и защото правят големи инвестиции.

„Предлага се намаление на таксите, които събира КРС (Комисията за регулиране на съобщенията), средно над 40%, като част от мотивите за това са: насърчаване на инвестициите; стимулиране на иновациите; осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н. Точно същото изтъкнаха телекомите като основания да вдигат цените на услугите си“, коментира обмудсманът. Тя дори изпрати писмо до премиера Гълъб Донев, в което изтъква, че ако държавата прави жестове към бизнеса, би трябвало да убеди фирмите те на свой ред да не увеличават тарифите си за потребителите. 

„През цялата 2022 г. телекомите получаваха държавна помощ под формата на компенсации за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година. Ако проектът за промени в тарифата на КРС бъде одобрен от Министерския съвет, те ще получат нова подкрепа от държавата чрез намаление на таксите“., посочва обмудсманът в писмото си до служебния министър-председател.

Темата за поскъпването бе  на фокус в предното Народното събрание. Икономическата комисия поиска трите големи играча на телекомуникационния пазар да представят разбивки за приходите, разходите и печалбите си. Депутати изразиха подозрения, че чрез индексацията компаниите ще увеличат печалбите си.  Но парламентът бе разпуснат и така и не разбрахме истината.

Не е ясно защо временни министри си позволяват да предлагат сериозни тарифни промени, които засягат на държавата.

Коментар

„Мобилните оператори станаха символ на едно уродливо явление в българското общество – държавата да подпомага финансово бизнеси, които са си много добре, които не пострадаха от пандемията  и от скока на цената на енергията“, коментира в предаването (О)позиция на Сега Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. „Нещо повече, мобилните оператори индексираха цените си в пълен размер с годишната инфлация, а в същото време държавата, взимайки от нас пари, цяла година им даваше помощи под формата на отстъпки за електроенергия. Проектът на постановление е предвижда се намаляване на таксите за ползване на радиочестотния сектор с 40%, което отново е отстъпки за няколко стотин милиона лева“, посочи Николов.