Защо в избирателните списъци хората са повече от тези, които преброи НСИ?

В сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е публикуван броят на българите, които имат право на глас на предсрочните избори за Народно събрание, и за Европейски парламент. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

Справка в сайта на комисията показва, че право на глас за националния парламент имат 6 639 449 души, а за Европарламента – 6 157 220 души.

При последното преброяване на населението на България през 2021 г. от Националния статистически институт (НСИ) установиха, че населението на България е малко над 6,5 млн. души, заедно с децата до 18 г., които нямат право на глас.

 

 

„Данните на Националната статистика обхващат българите на територията на страната към момента на преброяването, а избирателните списъци включват всички българи, независимо къде живеят – в страната, и извън страната“, обясни Матева.

Разликата в списъците за Европейски парламент, че избирателите трябва да отговорят на принципите за уседналост, уточни тя.

До момента общо 23 партии и 11 коалиции се подали документи за вота 2 в 1 на 9 юни. Срокът за подаване на документи за участие изтече на 24 април в 17 ч.

 

Регистрация може да бъде отказана, в случай че партиите и коалициите не са представили минимум 2500 валидни подписа на български граждани.

„5 партии и 3 коалиции са регистрирани при условията на неприключила проверка, тъй като в ГРАО продължава и тази нощ проверката. Очакваме днес протоколите от резултатите от тази проверка и ще стане ясно дали някои от регистрациите ще бъде заличена“, обяви Матева.

 

Снимка: Ладислав Цветков

 

Тя уточни, че 1 партия и 1 коалиция са подали документи за участие само в изборите за Народно събрание. Всички останали са заявили участие в двата вида избори. Листите с кандидати трябва да бъдат регистрирани до 7 май.

Може един кандидат да е кандидат и за депутат в ЕП и за  националния парламент, ако бъде избран и на двете места – трябва да посочи кое предпочита.

По закон на тези избори гласуваме с и хартиена бюлетина, и с машини. Все още не е ясно как ще изглежда на екран бюлетината и дали първо ще се появява тази за ЕП, или тази за НС.

„ЦИК прави всичко възможно да организира честни избори. Това зависи и от политическите субекти, които ще участват в надпреварата, от всеки български гражданин, който ще гласува и от останалите органи на изпълнителната власт, които са ангажирани с този процес“, коментира още Росица Матева.