Затварят част от локалното на „Цариградско шосе“ за 2 години и половина, променят и автобусни линии

Причината е строежа на метрото

От 6 януари се затваря за движение участък от локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ и се променят маршрутите на автобусни линии 73, 84, 184, Н1 и тролей №5, съобщават от Столична община.

Причината – започва изграждането на стартовата площадка за работа на тунелопробивната машина за строителство на тунелите на участъка от метрото през район „Слатина“. В близост до нея ще бъде изградена и новата метростанция №6 заедно с буферен паркинг за 250 автомобила.

Стартовата площадка ще бъде изградена в близост до локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ между бензиностанция OMV и „Макдоналдс“.

От 6 януари се забранява влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Димитър Моллов“ и транспортния изход на „Макдоналдс“. Движението ще се извършва по новоизграден обходен път, който ще замества затворения участък и ще осъществява връзка на локалното платно и бул. “Цариградско шосе“.

Промените на движението ще продължат в рамките на две години и половина.

 

Снимка: Столична община

 

Маршрутът на тролейбусна линия №5 се скъсява до УМБАЛ „Св. Анна“. Тролеите ще се движат от надлез „Надежда“ по действащия маршрут до кръстовището на локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Димитър Моллов“ и надясно по ул. „Димитър Моллов“ до крайната станция на тролейбусна линия №3 двупосочно.

 

Снимка: Столична община

 

Маршрутът на автобусна линия №73 се удължава до ж.к. „Младост 2“ като ще обслужва част от спирките на тролейбусна линия №5.

  • В посока ж.к. „Младост“ автобусите ще се движат от ж.к. „Овча купел 2“ до крайната спирка „Ж.к. „Младост 1“ по действащия маршрут, където ще имат престой за зареждане в рамките на 6 минути и продължават по ул. „Андрей Сахаров“ и по ул. „Свети Киприян“ по маршрута на тролейбусна линия №5 до крайната станция в ж.к. „Младост 2“;
  • В посока ж.к. „Овча купел“ автобусите ще се движат от ж.к. „Младост 2“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до спирка „Ж.к. „Младост1“. Оттам ще  продължават по действащия маршрут до кръстовището на ул. „Йерусалим“ с ул. „Митрополит Серафим Сливенски“, наляво по ул. „Митрополит Серафим Сливенски“ до ул. „Д-р Стефан Чомаков“, наляво по ул. „Д-р Стефан Чомаков“, надясно по ул. „Димитър Моллов“ и наляво по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ по маршрута до ж.к. „Овча купел 2“.

 

Снимка: Столична община

 

Тролейбусите от линия №5 и автобусите от линия №73 ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите.

Спирка „УМБАЛ Св. Анна“ в посока център ще се измести на ул. „Димитър Моллов“, на 40 метра преди локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.

Автобусните от линии 84 и 184 в посока Летище София ще се движат по променени маршрути. Автобусите ще се движат от ул. „Ген. Гурко“ по обичайните си маршрути до спирка „Хотел „Плиска“, оттам направо по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел с бул. „Александър Малинов“ и надясно по бул. „Христофор Колумб“ по действащите маршрути до летище София двупосочно.

 

Снимка: Столична община

 

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък.

Интервалът на движение на автобусна линия №73 се намалява от 13-14 минути на 9-10 минути. Тролейбусна линия №5 запазва интервала си на движение, а интервалът на движение на линии 84 и 184 се увеличава от 20 на 24 минути.

Автобусите от нощна автобусна линия № Н1 ще се движат по променен маршрут в посока ж.к. „Люлин 1, 2“,  както следва: от ж.к. „Младост 4“ по действащия маршрут до кръстовището на  бул. „Александър Малинов“ с бул. „Андрей Сахаров“, направо по бул. „Александър Малинов“, надясно по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ и от Площад на авиацията по действащия маршрут до ж.к. „Люлин 1,2“ двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.