Затвор за българските граждани, източили милиони от социални помощи във Великобритания

На затвор между 3 и 8 години бяха осъдени петимата български граждани, обвинени за една от най-големите измами с помощи във Великобритания.

Четирима от тях бяха задържани още в съдебната зала. Единствено 53-годишната Цветка Тодорова бе освободена и подлежи на автоматично депортиране. Оказа се, че тя вече е изтърпяла повече от половината от присъдените й 3 години затвор. Веднъж тя се е опитала да напусне страната по време на разследването, но е била арестувана на летище Лутън в Лондон.

Най-дълго зад решетките ще остане 34-годишният Гюнеш Али, който успява да избяга в родината, но е екстрадиран. Неговата присъда е 7 г. и 3 месеца.

Осъдената на 8 г. лишаване от свобода Галина Николова ще трябва да остане зад решетките поне четири години, преди да може да поиска освобождаване под гаранция. Съдията не прие аргументите й, че трябва да се грижи за двете си малки деца. Николова и Али са сочени като основни двигатели на продължилата близо 5 г. престъпна схема, довела до източването на 54 млн. паунда.

Партньорът на Николова – Стоян Стоянов ще трябва да изтърпи присъда от 4 години лишаване от свобода, като ще може да бъде пуснат под наблюдение най-рано след две години.

27-годишната Патриция Панева посрещна със сълзи присъдата си от 3 г. и два месеца. Съдията каза, че това е минималното наказание, което може да й даде, тъй като е била твърде млада, когато е попаднала в престъпната схема и не е била сред тези, които са вземали решения.

Петимата българи имат право да обжалват до 28 дни. През юли ще има и ново дело по техния случай, което ще определи какво от личното им имущество ще бъде конфискувано.