Затвориха прохода „Предел“, има блокирани камиони

Тежкотоварен автомобил блокира прохода, след като се завъртя напречно на пътя

Затвориха прохода „Предел“ за товарни автомобили над 12 тона заради обилен снеговалеж. Има блокирани камиони.

Тежкотоварен автомобил блокира прохода, след като се завъртя напречно на пътя. Там има обилен снеговалеж.

Движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона е ограничено от тази сутрин заради метеорологичната обстановка, съобщиха от АПИ. От там съобщиха още, че временно е ограничено движението за всички автомобили по пътя Троян – Кърнаре през проход „Троянски“ поради влошените метеорологични условия.

Междувременно от МВР съобщиха, че е създадена необходимата организация във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка и рисковете от снегонавяване и обледяване по пътищата.

Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства. В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

За 15 декември е обявен оранжев код за областите Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Бургас, където очакваните количества валежи ще са над 20 л/кв. м.

За останалата част от страната е обявен жълт код. Очаква се дъждът да преминава в сняг, образувайки нова снежна покривка с условия за виелици и навявания по планинските проходи.

През следващите 24 часа в резултат на валежите ще има значително повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Изпратена е информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки. Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.

Предвид предстоящите метеорологични условия от пожарната съветват:

  • Отменете пътуването си, освен ако не е крайно наложително
  • Ако предприемате пътуване, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия
  • Избирайте само главни пътища, дори пътуването да е по-дълго
  • Облечете топли дрехи и заредете мобилния телефон
  • Шофирайте внимателно