Затворник от „Полярен вълк“: Навални почина часове по-рано

Политикът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви руската Федералната служба за изпълнение на наказанията, казва пред Новая газета Европа затворник в колонията ИК-3 „Полярен вълк“, пожелал анонимност.

Според него още вечерта на 15 февруари в затвора е започнал „непонятен кипеж“. Вечерната проверка, която се провежда от 20:00 до 20:30, „беше значително ускорена“, разказва той. Тогава всички били затворени в бараките, предупредени да не правят никакви движения и охраната била засилена.

„Чухме някакви коли да влизат в зоната късно вечерта и през нощта на три пъти, но нямаше как да ги видим през прозореца“, добавя той.

По думите на осъдения сутринта на 16 февруари сутринта е започнало пълно „претарашване“: служителите на колонията конфискували няколко мобилни телефона, карти, както и нагреватели за вода, за които преди това си затваряли очите. От думите на надзирателите затворниците заключили, че колонията чака проверка. В същото време събеседникът на изданието отбелязва, че администрацията обикновено научава за такива проверки месец предварително и се подготвя предварително за тях.

Той добавя, че за смъртта на Алексей Навални в колонията е станало известно около 10 часа сутринта (08:00 московско време). Отделното помещение от килиен тип, където бил държан политикът, се намира встрани от бараките, но в близост до него нямало линейки: линейка се появила след съобщението за смъртта на опозиционера.

„Мисля, че Навални почина много по-рано от обявеното време. Най-вероятно предишната вечер. Иначе защо трябваше да ни затварят плътно в бараките и сутринта да организират обиск?“, казва затворникът.

В същото време той отбелязва, че смъртта на Навални е била изненада за ръководството на колонията. „Още от сутринта и „хазяинът“ (началникът на колонията) и „кумът“ (началникът на оперативната част на колонията) се разхождаха като ударени с празен чувал по главата“, казва събеседникът на изданието.

По думите му около 13:00 часа московско време няколко коли пристигнали в управлението. Една от колонията „Полярна сова” за осъдени на доживотен затвор, две от Лабитнанги, най-близкия град до село Харп, и една е от Салехард – столицата на Ямало-Ненецкия автономен окръг. Затворникът предполага, че участниците в срещата „разработват обща позиция пред комисията от Москва“.

За пристигането на комисия от централата в колонията научили приблизително по същото време, в което разбрали и за смъртта на Навални. Според затворника това е още едно доказателство, че политикът е починал много по-рано от обявеното.

Според официалната информация на Федералната служба за изпълнение на наказанията на 16 февруари Алексей Навални се почувствал зле след разходка и загубил съзнание. „Необходимите реанимационни мерки“ не дадоха положителен резултат, „лекарите от спешна помощ констатираха смъртта“.

Според телеграм канала Baza, Навални се е разболял в петък около 13 часа местно време (11:00 московско). Извикана е линейка, лекарите се опитали да го спасят, но в 14:17 местно време той починал.

Двама високопоставени източници в Следствения комитет казали пред друг телеграм канал – Sota, че Навални е бил „бавно тровен в ареста от август, за да бъде причинена смъртта му“, а главният „лобист“ се твърди, че е бил ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин, който имал лична неприязън към политика заради неговите разследвания.