Петьо Петров - Еврото вече е обявен за издирване

Заваляха сигнали срещу Гешев, Сарафов и Петьо Еврото

Във Върховния касационен съд вече има сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, който влезе в сила на 6 юни. Това съобщиха от върховната инстанция, която по силата на закона ще поддържа регистъра на съдиите, които ще се превръщат в прокурори, за да разследват въпросните сигнали, както и трябва да разпределя на случаен принцип преписките.

Сега във ВКС са постъпили 5 сигнала. Два от тях са срещу зам. главния прокурор Борислав Сарафов, а 3 – срещу уволнения вчера от ВСС главен прокурор Иван Гешев (уволнението се финализира с указ на президента, какъвто още няма), предаде „Сега“.

От постъпилите сигнали се вижда, че на практика конфликтът между Гешев и Сарафов сега е „изсипан“ във ВКС.

Още на 7 юни са изпратени материали по прокурорска преписка от Софийската градска прокуратура, която е образувана по докладна до зам. главен прокурор от шефа на пресцентъра на Гешев Веселин Иванов. Служителят докладва за публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

На 9 юни Софийската районна прокуратурата е пратила във ВКС и всички материали по разследването, което се води срещу бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Петров – Еврото и Кристиян Христов. Според наблюдаващият прокурор има данни за законен повод за започване на разследване за извършено престъпление от зам. главен прокурор. В случая също се визира Сарафов.

Сигналите срещу главния прокурор Гешев са три. За тях ВКС не дава особени подробности. Става ясно само, че са подадени от Здравко С., Радослав П. и Фаик Х.

Срокът съдиите да заявят съгласието си да се превръщат в ад хок прокурори, които да разследват главния прокурор и заместниците му, е 20 юни. Още не е ясно дали вече има желаещи и колко са те. Механизмът може да заработи само ако се появят ентусиасти. Освен това във ВКС все още няма модул за регистриране на преписките и за тяхното случайно разпределение между съдиите.

В сайта на Върховния касационен съд ще бъде създадена секция „Уведомления за разследване на главния прокурор или негов заместник“, в която всеки месец ще бъде публикуван актуален списък на получените материали  за наличие на законен повод за започване на разследване по новия механизъм.