Здравните власти няма да въвеждат извънредна епидемична обстановка заради коклюша

Здравните власти няма да въвеждат извънредна епидемична обстановка заради коклюша. Това съобщи пред обществената телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение.

Кунчев посочи, че регистрираните случаи на заболели от коклюш в цялата страна са достигнали 500. Според него към момента не може да се прогнозира пик на заболяването. Очакванията на здравните власти са разпространението на коклюш да отшуми чак към края на годината.

„Следващата седмица ще влезе в сила и наредбата, с която се изтегля с половин месец първата ваксинация на бебета и се осигуряват ваксини за бременни, които имат желание да се имунизират“, обясни Кунчев.

В 21 области има регистрирани болни от коклюш, като се очаква до дни в цялата страна да има заболели.

По думите му държавата е отговорна за осигуряването на ваксини за имунизационния календар.

„От втория месец до 12 години. За бременните жени ще осигурим ваксини, имаме уверение, че се внасят още днес 2000, а работим и за допълнителни ваксини, защото търсенето в Европа е огромно“, подчерта главният държавен здравен инспектор.