Зеленски: Ако не получим помощта от САЩ, ще трябва да се изтеглим

Ако Украйна не получи обещаната военна помощ от САЩ, блокирана от споровете в Конгреса, нейните сили ще трябва да започнат малко по малко да се изтеглят. Това обяви президентът Володимир Зеленски в интервю, публикувано вчера.

„Ако няма американска подкрепа, това означава, че нямаме противовъздушна отбрана, нямаме ракети „Пейтриът“, нямаме заглушители за електронна война, нямаме 155-милиметрови артилерийски снаряди“, заяви Зеленски пред в. „Вашингтон пост“, цитиран от БТА.

„Това означава, че ще се върнем назад, ще отстъпим, стъпка по стъпка, с малки крачки. Опитваме се да намерим някакъв начин да не отстъпваме“, добави той.

По думите му недостигът на боеприпаси означава, че „трябва да се справяш с по-малко. Как? Разбира се, да се върнем назад. Да направим фронтовата линия по-къса. Ако тя се разкъса, руснаците ще могат да се насочат към големите градове“.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ да одобри пакета за военна и финансова помощ, но председателят на камарата Майк Джонсън отлага въпроса от месеци, позовавайки се на вътрешни приоритети.

В телефонен разговор в четвъртък Зеленски каза на Джонсън, че одобрението на пакета е жизненоважно. Миналия месец руските сили превзеха източния град Авдеевка и оттогава постигнаха малки успехи, но фронтовата линия не се е променила почти никак от месеци.