Зеленски към Запада: Защо не защитите Украйна, както направихте за Израел

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде ДПА.

Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, написа снощи Зеленски в „Телеграм“ след среща на върховното командване на украинските въоръжени сили. „Интензивността на руските атаки обаче изисква по-голямо единство“, допълни украинският президент.

САЩ, Великобритания, Франция и други страни помогнаха преди дни за осуетяване на иранската атака, като прехванаха и неутрализираха част от изстреляните срещу Израел ракети и дронове.

Защитавайки Израел, свободният свят показа, че единството не само е възможно, но също така е и 100 процента ефективно, заяви Зеленски. „Решителните действия на съюзниците осуетиха успеха на терора и загубата на инфраструктура, като накараха агресора да се опомни“, написа украинският лидер, имайки предвид безпрецедентната атаката на Иран срещу Израел през уикенда.

Същото може да бъде направено и за защита на Украйна от терора, която също като Израел не е член на НАТО. „И това не изисква задействането на член 5, а единствено политическа воля“, посочи Зеленски.

Според член 5 от Устава на НАТО, атака срещу една държава членка „ще се смята за нападение срещу всички членове на алианса“. Зеленски вече призова ден по-рано, броени часове след отразяването на атаката на Иран срещу Израел, на Украйна да бъде оказана същата подкрепа, както на еврейската държава.

Държавният глава отново призова Конгреса на САЩ да даде одобрението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев. Украинските войски са подложени на нова офанзива от страна на руските сили в Източна Украйна, а градове и инфраструктура са атакувани всекидневно от Москва с ракети и дронове.

Иранските действия заплашват целия регион и света, както руските действия носят заплахата от по-широк конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с категоричен и единен отговор от света“, написа в социалната платформа „Екс“ украинският президент.

По-късно Зеленски заяви, че светът е видял как „Израел не е сам в своята защита – при възпирането на въздушната заплаха са помагали и съюзниците“. „И когато Украйна казва, че съюзниците не могат да си затворят очите за руските ракети и дронове, това означава, че е наложително да се действа, и то да се действа твърдо„, заяви той, като добави, че украинското небе „не се защитава с думи“.

Фактът, че ние в Украйна чакаме с месеци за жизненоважен пакет от помощ, фактът, че ние все още чакаме гласуването му в Конгреса на САЩ, води към друг факт – че самоувереността на терористите расте в тези месеци“, каза президентът на Украйна, като посочи, че „няма повече време за губене„.

Иран е доставил хиляди дронове камикадзе „Шахед“ на Русия от началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Те са използвани масирано с цел да се изтощи украинската противовъздушна отбрана и да се поразява инфраструктура дълбоко на украинска територия, далеч от фронтовата линия.

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят „политическа воля“ и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза, че текат преговори за снабдяването на Киев с още системи „Пейтриът“, но посочи, че в известна степен е смутен от бавните темпове на доставката им.

„С цялото ми уважение и благодарност към САЩ вярвате ли, че американската армия няма една излишна система „Пейтриът“, която може да прати в Украйна?“, казва той, цитиран от Ройтерс.

САЩ: Това са различни конфликти

Съединените щати няма да помогнат на Украйна да прихване руски ракети по същия начин, по който помогнаха на Израел по време на иранската атака, каза Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

„Това са различни конфликти, различно въздушно пространство, различни заплахи. [Американският] президент [Джо Байдън] даде да се разбере от самото начало на конфликта в Украйна, че Съединените щати няма да участват в този конфликт в бойна роля“, каза Кърби, отговаряйки на въпрос по време на брифинг.

Той припомни, че Съединените щати са прехвърлили системи за противовъздушна отбрана на Украйна за защита от руски атаки, но не могат да направят това сега, тъй като Конгресът все още не е одобрил финансиране за помощ на Киев. В тази връзка Кърби призова Конгреса бързо да отпусне помощта както за Израел, така и за Украйна.