Зеленски обяви, че подготвя план за прекратяване на войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че изготвя „цялостен план“ за това как трябва да приключи войната с Русия. Двете страни изглеждат толкова далеч една от друга, колкото и преди, когато става въпрос за условията на потенциалното мирно споразумение.

По-рано този месец Зеленски беше домакин на голяма международна среща на върха в Швейцария, на която Русия не беше поканена, за да събере подкрепа за позицията на Украйна. „За нас е много важно да покажем план за прекратяване на войната, който ще бъде подкрепен от по-голямата част от света. Това е дипломатическият път, по който работим“, каза Зеленски на пресконференция в Киев заедно с президента на Словения Наташа Пирц Мусар.

Повече от 90 държави изпратиха лидери и висши служители на двудневната среща на върха в Швейцария със Зеленски. По-голямата част от тях се съгласиха със заключителното комюнике, в което се подчертава необходимостта от зачитане на „териториалната цялост“ на Украйна при всяко уреждане на въпроса. Но някои ключови държави като Индия, не се съгласиха. Други, като съюзника на Русия – Китай, бойкотираха срещата на върха в знак на протест срещу това, че Москва не беше поканена.

Украйна многократно е заявявала, че Русия трябва да изтегли войските си от международно признатата си територия, включително от полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г., преди да започнат мирните преговори.

Междувременно Путин, който започна пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 г., изисква от Украйна да капитулира. На 27 юни, в Брюксел, Зеленски обеща да представи „подробен план“ в рамките на няколко месеца. „Не разполагаме с твърде много време“, каза той, посочвайки високия брой жертви сред войниците и цивилните. Руските войски бавно напредват на бойното поле, а днес обявиха, че са превзели още едно малко фронтово село.