Зеленски окончателно свали възрастта за военна мобилизация в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски подписа новия закон, който сваля възрастта на мобилизация от 27 на 25-годишна възраст, предаде Ройтерс.

Нормативният акт ще влезе в сила месец след публикуването му в държавен вестник. Той задължава мъжете да обновяват данните си, които дават пред властите, подпомага финансирането на доброволците и добавя нови наказания за избягване на военна служба.

Законът гласи, че мъжете в Украйна на възраст между 25 и 60 години може да бъдат мобилизирани, предаде БТА.

Докато тече мобилизацията, всички мъже на възраст между 18 и 60 години трябва винаги да носят със себе си документ за военна регистрация, който да представят при поискване пред полицията, служители в наборни центрове и граничната охрана.

След като законът се публикува в държавен вестник, всички новобранци трябва да осъвременяват данните си за постоянен адрес, контакти и други въпроси, свързани с армията. Това може да се случи в центрове за набиране на войници, центрове на административни служби или чрез подаване на документи онлайн.

Новият закон ясно определя категориите мъже в наборна възраст, които са освободени от военна служба, включително по определени здравословни и семейни причини.

Законопроектът съдържа разпоредби с цел мотивация, като например правото на наборниците самостоятелно да избират предпочитаното звено на армията.

Предвидени са допълнителен отпуск и възнаграждение за унищожаване или взимане на вражеска военна техника или оборудване. Годишният отпуск се предоставя на части през календарната година, като основната част е определена на 15 или повече дни. Един месец от службата се зачита за три, ако лицето е пряко разположено в бойни райони, докато е в сила военно положение.