Зеленски поименно благодари на Пеевски за новата военна помощ за Украйна

Вчера парламентът реши на първо четене България да предостави стари зенитно-ракетни комплекси на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поименно благодари на ДПС депутата Делян Пеевски за новия пакет военна помощ, който страната ни ще изпрати на бойците от ВСУ.

В публикация в социалната мрежа Х (бившия Туитър) той подчерта съдействието на трима политическите лидери – Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков за предоставянето на военна помощ на страната му.

„Благодарен съм на българския парламент за повторното потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ. Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. С това решение ние укрепваме нашата Европа и защитата на свободата“, написа Зеленски в профила си в X.

По-рано днес парламентът реши на първо четене България да предостави стари зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип на Украйна, които да се използват за подсилване на
противовъздушната ѝ отбрана.

Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се списъкът да бъде готов през януари или февруари.

И сега има списък с неизправната техника в Дирекция „Логистика“ на Министерството на отбраната, но трябва да се прецени каква част от нея може да бъде дадена.

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговаря с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за „усилване на отбранителните способности на България“.

Вносителите предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Освен това се предвижда МО да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

Проекторешението бе внесено вчера (07.12.2023) от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и група народни представители. То беше прието в същия ден от Комисията по отбрана.