Зеленски поиска всички замразени руски активи да бъдат прехвърлени на страната му

"Всичко трябва да бъде иззето и използвано за защита от терора", каза украинският президент

Украинският президент Володимир Зеленски призова всички замразени руски активи да бъдат прехвърлени на страната му, която вече близо две години е атакувана от Москва, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В снощното си видеообръщение той посочи, че е време „да се причинят максимални системни щети на Русия. Това важи особено за замразените руски активи както на терористичната държава, така и на отделни лица, свързани с нея“.

„Всичко трябва да бъде иззето и използвано за защита от терора“, каза Зеленски.

Украйна работи енергично с партньорите си за вземане на решение по въпроса за руските активи, като украинският президент каза, че е обсъдил темата с външнополитическия ръководител на ЕС Жозеп Борел, който вчера беше в Киев.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски посочи, че Украйна ще отвърне на Русия за всяка ракета и всеки дрон камикадзе „Шахед“, изстреляни по нейна територия, предаде Укринформ.

„Тази вечер в Киев все още разчистваха отломките след руския удар сутринта. Жилищна сграда. Десетки пострадали. Четирима загинали. Съболезнования на близките на жертвите“, каза държавният глава.

Президентът посочи, че вражески нападения са причинили жертви и разрушения в Николаевска, Харковска, Лвовска, Днепропетровска, Хмелницка, Киевска и Херсонска област.

„Ще отвърнем за всяка ракета, за всеки „Шахед“, каза Зеленски.

Вчера сутринта противовъздушната отбрана свали около 20 ракети над Киев и региона. В столицата при руско въздушно нападение пострада многоетажен жилищен блок. По-рано беше съобщено за четирима загинали и 40 ранени, посочва Укринформ.