Земеделците ще се срещнат с Денков и Вътев, плашат с блокади в цялата страна

Среща между земеделските производители с министър-председателя Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев ще се проведе днес. Исканията на производителите им са свързани с подпомагането, приемането на законодателни инициативи и позицията на България в Европа по отношение на рестрикциите, които понасят, заради зелената сделка.

„Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните стопанства, които са основна част от земеделието в България, а това никога не е било. Досега винаги са страдали или най-малките, или най-големите“, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов пред бТВ.

По думите му земеделците ще затворят 85 точки в страната от вторник, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

От асоциацията се разграничават от организациите, които поискаха оставката на земеделския министър и които излизат на протест в понеделник.

„Към момента решението в декларацията са конкретни искания, които касаят земеделския сектор, политически такива нямаме. Нямаме решение за искане на оставката на Кирил Вътев. Би ни накарало, ако самият министър като наш принципал не защитава интересите на земеделския бранш пред правителството, Народното събрание и ЕС“, каза Илия Проданов.

В събота земеделският министър заяви, че  каквото и да се направи на срещата и каквото и да се реши, земеделците ще протестират. Той декларира, че би застанал до техния протест, за да ги подкрепи срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара, както и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос от трети страни.

Вътев поясни, че не става въпрос само за Украйна, но и за страни от Латинска Америка например. Това са държави, които не изпълняват тежките стандарти по зелените изисквания на ЕС.