Зетят на Тръмп ще строи луксозен хотел на мястото на бомбардиранaта от НАТО сградa на МО в Белград

Зетят на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Джаред Къшнър и друг бивш служител на Белия дом сключиха договор със сръбското правителство за изграждане на луксозен хотел в Белград на мястото на военен комплекс, който беше бомбардиран от НАТО през 1999 г.

Белград подписа 99-годишен договор за наем в сряда с Affinity Global Development, инвестиционна фирма, свързана с Къшнър. Работейки в партньорство с Ричард Гренел, който е изпълнявал длъжността директор на националното разузнаване в администрацията на Тръмп, Къшнър планира да превърне силно повредения бивш щаб на югославската армия в хотел за 500 милиона долара.

Гренел, тогава посланик в Германия, работеше като специален пратеник на Балканите през 2019 г., когато за първи път предложи на американските инвеститори да преустроят бомбардирания армейски комплекс. Къшнър, който също има планирани проекти за луксозни хотели в съседна Албания, заяви, че реконструкцията ще „издигне още повече Белград до водещата международна дестинация, в която се превръща“.

Сръбският проект ще включва също апартаменти и търговски площи, както и мемориал на загиналите по време на бомбардировките на НАТО. Споразумението призовава за преустройство на зона от три блока и споделяне на печалбите със сръбското правителство. Правителството ще запази собствеността върху обекта и ще анулира договора за наем, ако разработката не бъде завършена навреме.

Политици от опозицията оглавиха протест срещу начинанието в четвъртък. Те издигнаха плакати с надпис: „Спрете да давате армейски щаб като подарък на американските офшорни компании“. Депутатът Драган Йонич, който присъства на протеста, каза пред репортери: „Някой се опитва да разчисти бъркотията, която те направиха, и те не са тези, които трябва да правят нещо на това място“.

Инвестиционните фондове на Къшнър се финансират предимно от чуждестранни инвеститори в Израел, Германия и Обединените арабски емирства. Критиците предполагат, че проекти като сръбския хотел създават потенциален конфликт на интереси, защото ако Тръмп си върне президентския пост, неговите външнополитически решения могат да заявисят от финансовите интереси на членовете на семейството му.

Демократите в Конгреса призоваха за разследване на задграничните начинания на Къшнър през март, след като „Ню Йорк таймс“ съобщи за плановете му за развитие на Балканите. „Джаред Къшнър преследва нови чуждестранни бизнес сделки, точно когато Доналд Тръмп става предполагаемият републикански кандидат за президент, заявиха конгресмените Джейми Раскин и Робърт Гарсия в изявление през март.

Къшнър твърди, че като частен гражданин е свободен да преследва възможности за бизнес в чужбина, включително такива, които включват чуждестранни правителства.

През 1999 г. НАТО се намеси в конфликта между сръбското правителство и албанските сепаратисти в Косово. Западни самолети бомбардираха цели в Сърбия и Черна гора в продължение на 78 дни, принуждавайки Белград да изтегли полицията и армията от Косово. След това в провинцията бяха разположени мироопазващи сили, ръководени от НАТО.

Подкрепяните от Запада албански власти обявиха независимостта на Косово през 2008 г.