Жълт код: Вятърът отнесе фасада в Разлог, опасност от лавини в планините

Екип на Планинската спасителна служба в Банско пътува към хижа „Белмекен“ в Рила след получен сигнал за починал турист

Жълт код за силен вятър има и в неделя – 28 януари. Той важи за 13 области в страната, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-силни днес са били поривите на вятъра в Пазарджик – те са достигнали до 32 метра в секунда, посочва за БТА Евгения Трайкова, дежурен в НИМХ. Тя уточни, че вятърът с пориви над 30 метра в секунда е ураганен.

Силен е бил вятърът и в Сандански – 21 метра в секунда. До 20 метра в секунда са били поривите на вятъра в Ново село, Лом и Оряхово, до 19 метра в секунда – в Хасково, а до 18 метра в секунда –  в София. Силен вятър е имало и във Враца, Монтана, Кнежа, Ловеч, Кърджали, Чирпан, Кюстендил.

Бурните пориви на вятъра в събота са компрометирали фасадата на сграда в Разлог, съобщават от Общината на официалната си страница във Фейсбук. От там посочват още, че част от паната на фасадата на сграда „Погледец“ в центъра на града са подвижни, вследствие на силния вятър през изминалите два дни.

Собствениците на сградата са предупредени, а докато не бъде отстранен проблемът, е направена организация по ограничаване на движението в района, посочват от Община Разлог. От там допълват, че е осигурено присъствие на патрул, съвместно с органите на МВР, с цел да се следи за минимален достъп на лица и автомобили до района.

Добрата новина е, че опасното явление ще изчезне в понеделник.  Според Евгения Трайкова през следващото денонощие облачността ще е по-често значителна, като на много места ще превали слаб сняг.

Температурите ще започнат леко да се повишават, но това ще доведе до повишаване на лавинната опасност в планините. За това пък предупредиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК).

В подветрените склонове се е натрупал доста сняг и във високите части на планините опасността от лавини е значителна. По планините е мъгливо и облачно и не е препоръчително туристите да предприемат походи, защото могат да се изгубят.

Мъгли има във високите части на Витоша, Стара планина и Рила, в Пирин и Родопите облачността е разкъсана. Умерен вятър духа в Стара планина. Температурите в планините са между минус 10 и минус 5 градуса.

Екип от ПСС-Банско пътува към хижа „Белмекен“ в Рила след получен сигнал за починал турист. Все още няма информация какво е довело да фаталния край.