Transparent umbrella under heavy rain against water drops splash background. Rainy weather concept.

Жълт код за бури на много места, започва захлаждане

Студен атмосферен фронт преминава през страната ни. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в Западна и Централна България, където ще има условия за бури и градушки. Жълт код е обявен в централната и североизточната част от страната – София област, Враца, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Добрич, Стара Загора, Хасково. 

Максималните температури ще са между 30° и 35°, в Северозападна България – между 26° и 29°, в София – около 26 градуса, според прогнозата на НИМХ.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има интензивни краткотрайни валежи и гръмотевици, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, по високите части от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 23°, а на 2000 метра – около 15 градуса.

Повече слънце ще има край морето, следобед и там ще се появят облаци, а през нощта срещу сряда ще вали и гърми.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобeдните часове ще се развива купеста облачност и през нощта срещу сряда ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. На брега термометрите ще се качат до 25°, а сред вълните от 2 бала – до 22 градуса.