Жерар Депардийо е обвинен в изнасилване и от испанска журналистка

Рут Баса говори за "сексуално посегателство", но на въпроса дали е било изнасилване, тя отговаря утвърдително, казвайки, че "полицията го квалифицира като такова"

Испанската журналистка и писателка Рут Баса обяви днес, че е подала жалба в Испания срещу френския актьор Жерар Депардийо за изнасилване във връзка със събития, случили се в Париж през 1995 г..

51-годишната авторка каза за агенцията, че миналия четвъртък е подала жалба в испанската полиция за изнасилване, за което се твърди, че се е случило по време на интервю с френския актьор на 12 октомври 1995 г. в Париж за списание „Синемания“. Иинформацията е разкрита от всекидневника „Вангуардия“.

Рут Баса, която по това време е била на 23 години, а актьорът – на 46, говори за „проникване без никакво съгласие“ и казва, че се е чувствала „парализирана“ по време на събитията, за които се твърди, че са се случили в помещенията на бившата продуцентска компания Roissy Films.

В Испания престъплението „сексуално посегателство“ включва и изнасилване, според Наказателния кодекс.

Рут Баса говори за „сексуално посегателство“, но на въпроса дали е било изнасилване, тя отговаря утвърдително, казвайки, че „полицията го квалифицира като такова“.

След като АФП се свързва с тях, от полицията и прокуратурата са казали, че не са в състояние да потвърдят подаването на тази жалба, която ще бъде третата срещу актьора за сексуално насилие след 2018 г.

Журналистката обяснява пред АФП, че „напълно“ е била забравила фактите, докато не е прочела за разследването, публикувано от новинарския уебсайт „Медиапар“ през април, в което тринадесет жени обвиняват актьора в сексуално насилие.

По думите й тази статия провокира у нея „вътрешен пусков механизъм“ и „проблясъци“ на паметта, потвърдени от лични бележки от онова време, които тя казва, че е намерила отново.

От правна гледна точка тази жалба има малък шанс за успех поради изтекла давност. Въпреки това Рут Баса обяснява, че е решила да я подаде с надеждата, че може да „помогне на други“ да направят същото.

От 2020 г. Жерар Депардийо е разследван за изнасилване, след като беше обвинен от актрисата Шарлот Арну през 2018 г. Актьорът отрича обвиненията.

В началото на декември по националния телевизионен канал Франс 2 беше излъчен разследващ документален филм относно обвиненията в сексуални посегателства срещу Депардийо, включващ кадри, на които той многократно прави неприлични забележки и жестове по време на пътуване до Северна Корея през 2018 г. Репортажът предизвика нова шокова вълна.

Втора жалба за сексуално посегателство, което Жерар Депардийо отново отрича, е подадена от комедийната актриса Елен Дарас. Тя е свързана със събития, датиращи от 2007 г., също с изтекла давност.