Жертвите на терора в Москва станаха 82

Никой не е очаквал такава атака. Това каза българинът Борислав Ардев, който живее в Москва, където 82 души загинаха при масова стрелба в концертна зала.

Той обясни, че има много сериозни мерки за сигурност в руската столица и много мероприятия са отменени.

„Никой не казва кои са нападателите, докато няма сигурна информация, това ще е така“, каза още Ардев.

Жителите на Москва и Московска област са помолени да дарят кръв. Малко след 20 часа вчера нападатели в камуфлажни дрехи откриха огън с автоматични оръжия по публиката на концерт в Подмосковието. Следват две експлозии, избухва и пожар.

Междувременно се появиха данни, че атентатът е извършен от „Ислямска държава“, които поеха отговорност за стрелбата.

В Москва се извиха огромни опашки от доброволци за кръводаряване за ранените от снощния терористична атака в концертната зала „Крокус хол“, който е на 22 км от Кремъл. До момента все още няма официални данни колко са загиналите. В руски Телеграм канали се съобщава за 82-ма загинали. Потвърдено е, че има три убити деца. Официално изявление на Кремъл все още няма.

САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация „Ислямска държава“, че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител, съобщи БТА.

Според информацията на американските служби става дума за ИД „Хорасан вилает“. Главната редакторка на прогагандната тв и сайт „Раша тудей“ Маргарита Симонян заяви, че това не е истина.

През 2015 г. руски самолет с 224 души на борда, повечето руски граждани, беше взривен над Египет. Тогава отговорност пое ИД. През 2017 г. атака с бомба уби 15 души в метрото на Санкт Петербург – нападението отново беше свързано с групировката.