Животновъдите отново на протест: Очаква се блокада на Подбалканския път

Животновъдите излизат отново на протест. Очаква се те да блокират Подбалканския път при Калофер този следобед.

Причината за недоволството им е, че всяка година се намалява квадратурата, на която могат да пасат животните си.

Протестиращите искат да им бъде разрешено да качват стадата си в старопланинсите пасища. По думите им за това не се издават разрешителни.

Протестиращите настояват да бъдат променени нормативните разпоредби, които ограничават пашата на животни в териториите, попадащи в границите на Национален парк „Централен Балкан“.

 

 

Според фермерите въведените ограничения засягат животновъдството в цяла Централна България и застрашават сектора, като ще доведат най-малко до намаляване на броя на отглежданите говеда и овце.

Протестиращите са изпратили писма до Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите, в които са изложили проблема и своите искания за решаването му.

Вчера близо 200 животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха Подбалканския път. Те спряха трафика с мирен протест за един час, а органите на реда пренасочваха движението, докато траеше блокадата.

Протестните действия на животновъдите започнаха във вторник с опъването на символичен палатков лагер, разположен край Подбалканския път София – Бургас на източния вход за Калофер. На символичния протест се събраха над 20 животновъди и опънаха палатки, над които развяха национални флагове.