Журналист: Кабинетът „Денков“ вдигна заплатите в държавната администрация без реформа

Таня Петрова каза, че не са отстранени диспропорциите

Темата за възнагражденията на служителите в държавната администрация коментира журналистът от вестник „Сега“ Таня Петрова в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Според нея увеличението на заплатите „на калпак“, без да се отстраняват диспропорциите, означава, че обществото е излъгано. Има обещание за реформа в Закона за държавния бюджет, но вместо това просто се „хвърлят едни пари за всички“, коментира Петрова.

Тя обясни, че в администрацията има служители, чийто труд е силно подценен, а в същото време други получават прекалено високи заплати.

Сред служителите, които ще получават по-високи възнаграждения, са и тези на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Преди 10 дни те обявиха ефективни стачни действия, които бяха прекратени след новината за скока на заплатите.

„Въпреки всичко, нашите искания не са изпълнени изцяло. Размерът на възнаграждението не е такъв, за какъвто настоявахме първоначално. Въпреки че целта на постановлението на МС е да се намалят диспропорциите в заплащането, те ще продължат. Обещани са повишения от около 200 лева на човек”, каза Стойчо Стойчев, член на стачния комитет.