Зимата се завръща със сняг и студ

Ще се образува снежна покривка, ще има и затруднения в транспорта

След двата направо пролетни дни – 18 и 19 януари, когато температурите се повишиват до пролетни стойности, зимата реши да се завръне рязко в идващата нощ.

Студът ще нахлуе над страната в комбинация с валежи от сняг още след полунощ, като първоначално ще завали над северните райони на страната и в комбинация с усилване на вятъра ще има условия за виелици и навявания.

До сутринта валежите от сняг ще обхванат и южните райони на страната, като снегът ще вали активно почти през целия ден в събота, но ще започне да спира до края на деня, първо на север, после и на юг.

Ще се образува снежна покривка, защото и температурите ще се понижат – в Северна България ще бъдат около и малко под нулата, в Южна България малко по-високи.

Според синоптичните модели дебелината на снежната покривка ще е до 10 – 12 см., но в районите, където ще има навявания, е възможно да се образуват и преспи.

Транспортът ще бъде затруднен, особено на места в Северна България, високите полета и през планинските проходи. Както и в планините, където валежите ще са по-активни.

Всички, които се готвят да пътуват в събота, трябва да се съобразят с влошената пътна обстановка и да бъдат готови да пътуват при тежки зимни условия.

В планините обстановката ще бъде зимна, ще вали сняг, ще се образува нова снежна покривка и условията за преходи ще бъдат лоши, както и усливията за зимни спортове.

Въздържайте се от преходи в алпийските части и следвайте зимната маркировка.

В населените места на север и на запад също ще се образува снежна покривка, това ще усложни и придвижването в градовете.

Според синоптичните модели активният снеговалеж ще продължи до края на съботния ден и бързо ще започне да спира първо на север, а най-късно на югоизток.

И още в нощта срещу неделя ще спре навсякъде. В неделния ден ще е снежно, но студено, като дневните температури ще бодат около нулата.

В понеделник сутрин ще е доста студено с минимални температури в котловинните полета до минус 10, минус 12 градуса. Дневните температри ще са около нулата.

И във вторник ще студено сутринта, но от сряда нататък ще започне ново затопляне, като и сутрешните и дневните температури бързо ще се повишат и снегът навсякъде в равнинните части ще се стопи.

Във втората половина на следващата седмица ни чака осезаемо затопляне, но то ще бъде сравнително кратко, след което отново ще застудее значително, показват синоптичните модели.

Нов сняг евентуално ни чака в първите дни на февруари. Дотогова съществени валежи не се очакват. Последната десетдневка на януари се очаква да е предимно суха.

В Европа, след бурното време от последните 48 часа, когато сняг и студ обхванаха големи райони на Германия и Бенелюкс, ще се затопли.

Но в САЩ поредната студена вълна ще вледени големи райони от Средния Запад и Източното крайбрежие. Зимата в Северна Америка е студена и снеговита, поне през януари.

Глобалната средна приземна температура не се е променила и се изчислява на 14,33 градуса. С около 0,33 градуса над средната гобална приземна температура за последния 30-годишен период и с около 0,83 градуса над средната глобална приземна температура от края на 19 век.

Ще направим снежни човеци и ще се забавляваме с весел бой със снежни топки.