Златни арки пред Св. Александър Невски разбуниха социалните мрежи

Кой ще мете червената пътека, четете Дънов и какво е това, коментират столичани

Коледната украса пред патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ в София предизвика силна реакция в социалните мрежи.

Остри критики отнасят три златисти арки, на първата от които е изписано „Светлината в нас“, както и червената пътека под тях. Те са пред главния вход на църквата.

Според официалната информация украсата е част от кампанията за Коледа и Нова година в столицата, която се организира по инициатива на Столична община. „През целия празничен месец площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти. Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното обживяване на тази знакова за столицата зона. В духа на посланието на инициативата “Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея “Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти“, съобщиха от общината в деня на запалване на коледното дърво на София.

„Бъдете здрави, бъдете заедно и нека всеки един от нас намира светлината в себе си. София заслужава да блести!“ – каза на 1 декември кметът Васил Терзиев.

Столична община засега не е предоставила информация кой е одобрил проекта и каква е концепцията на инсталацията с арки.

„Днес минах по пешеходния вече площад около Ал. Невски и какво да видя – някакво жълто тенеке с постлана черга отдолу и с мото за някаква светлина отгоре! Ами минах по чергата, нищо не се случи, нямаше ефект, очевидно не е като да минеш под дъгата! Даже не се почувствах като кинозвезда по червения килим или като генерален директор, на който му е постлан пътят! Така и не разбрах това тенекиено недоразумение какво точно трябва да ми каже, защото за красота и дума не може да става. А, и се почудих сега, като вали сняг, утре кой ще го мете това чердже?“, пише колежката Богдана, която е и автор на снимките.

„За мен това, по този начин направено няма никаквъв смисъл, освен един – някой е взел пари за нешо направено с подръчни материали. И още един по-смахнат дето му ги е дал, най-вероятно после да си ги делкат“, коментира Захарин Марков.

Според други коментари отговорът е в книгите на Дънов, а Терзиев е негов последовател.

Най-много хора обаче се чудят какво представляват арките и защо са поставени там.