Златни ремонти: София дава 240 млн. на „наши фирми“ (СПИСЪК)

Броени дни преди местния вот и преди избора на нов кмет на София управляващите в общината от ГЕРБ приключват една от най-скъпите обществени поръчки за целия мандат на Йорданка Фандъкова. В регистъра с конкурсите са публикувани по-голямата част от договорите с фирмите, които ще поддържат и ремонтират улиците и тротоарите в града през следващите 4 г. срещу 200,2 млн. лв. без ДДС, т.е., 240 милиона с данъка.

Както „Сега“ писа, процедурата за уличната мрежа бе обявена преди година. София бе разделена на седем зони, които обединяват по няколко района. Всеки участник в търга можеше да кандидатства за една зона.

От „Московска“ 33 вече публикуваха споразуменията за пет от обособените позиции. Зона 2, включваща районите „Банкя“, „Красна поляна“, „Красно село“ и „Овча купел“, се печели от консорциума „Зона 2“, в който влизат фирмите „Автомагистрали София“ ЕООД, „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Трилиум инженеринг“ ЕООД.

Името на „Автомагистрали София“ нашумя през 2021 г. около разкритията, че при строителството на магистрала „Хемус“ по време на последния кабинет на Бойко Борисов, което по документи се извършваше от държавната „Автомагистрали“, са сключени множество договори с частни фирми.

Доклад на Сметната палата излезе с информацията, че държавното дружество е сключило три контракта именно с „Автомагистрали София“. Съгласно договора си със Столична община обединението около тази фирма ще получи 28,1 млн. без ДДС при същата прогнозна стойност на търга. За Зона 2 кандидатства още и компанията „РаТек“ ООД, която обаче е отстранена.

Улиците и тротоарите в Зона 3, включваща „Връбница“, „Възраждане“, „Илинден“ и „Люлин“, ще се ремонтират от обединението „София Зона 3 2022“. В него влизат „Нивел строй“ и „Констрол“. „Нивел строй“ също е сред фирмите, които във времената на доминация на ГЕРБ печелят доста обществени поръчки и разрастват многократно бизнеса си. Тя е регистрирана в Брезник през 2006 г. и дълго време приходите й не правят впечатление.

В последните години обаче договорите й с държавата стават многомилионни, а медийни публикации свързват собственика й Велко Руйков с хора от кръга на Таки. Договорът на консорциума със Столична община е на стойност 30,5 млн. без ДДС и е с продължителност до края на юли 2027 г.

В битката за Зона 3 обединението около „Нивел строй“ е предпочетена пред консорциума „Трета зона 2022“ с участници „Геострой“ АД, „Пътстрой“ АД и „Комунал инженеринг“ ООД. „Геострой“ е част от холдинга „Геотехмин“ на бизнесмена Цоло Вутов.

Победител в Зона 4 („Надежда“, „Нови Искър“ и „Сердика“) е консорциумът „Виа Строй“, включващ софийската фирма „Виа конструкт груп“ ЕООД и „Пътно строителство Европа“ ЕООД. „Виа Строй Груп“ също е измежду компаниите, които печелят обществени поръчки там, където ГЕРБ управлява. Дружеството е герой т.г. в известната Черна книга на правителствените разхищения.

През 2018 г. то ремонтира 600-метровата шуменска улица „Тича“ по европейски проект, за което получава 2 млн. лв., пише в нея. 4 г. по-късно улицата пропада, като се оказва, че част от дъждоприемните шахти не са свързани с канализацията, а на места канализация изобщо липсва.

Въпреки това в конкурса на София „Виа конструкт груп“ победи две други обединения – „Софстрой – ПИ“, в което влизаха „Пътинженеринг М“ АД и „Стефстрой 2010“, както и „Сердика 22“, състоящо се от „ПСТ Груп“ ЕАД и „Пейком България“ ЕООД. „ПСТ Груп“ бе фирмата, която започна преди 5 г. ремонта на зоната около църквата „Александър Невски“ и Народното събрание, но поради некачествена работа договорът й бе прекратен.

Ремонтите на улиците и тротоарите от Зона 5 на София („Кремиковци“, „Оборище“ и „Подуяне“) ще се извършват през следващите 4 г. от дружеството ДЛВ ЕООД.

Именно заради него в публичното пространство често се използва евфемизмът, че най-големият град на България се управлява от „орлета“, а също и от „вълци“ по името на друг известен партньор на Столична община. Договорът на ДЛВ със София е на стойност 25,1 млн. лв. без ДДС. В конкурса за Зона 5 играха и още няколко участници, сред които например компанията „Бгнова“, която също е чест изпълнител на поръчки на АПИ и на общини.

Победител за Зона 6 („Изгрев“, „Искър“, „Слатина“, „Средец“) е компанията „Хидрострой“ на известния бизнесмен, бивш шеф в АПИ и скорошен арестант Велико Желев.

Неговата фирма ВДХ в момента ремонтира трасето на трамвай №5 в София, на който обект вече се регистрират рекордни закъснения. През тази година Желев бе арестуван за кратко по дело за принуда.

Столична община все още не е публикувала договорите за поддръжката на улиците и тротоарите в Зона 1 („Витоша“, „Лозенец“ и „Триадица“) и Зона 7 („Младост“, „Панчарево“, „Студентски“). От публикуваните документи обаче става ясно, че Зона 1 се печели от също добре известна на софиянци строителна компания – „Трейс Груп Холд“. Същата в момента ремонтира пространството около храм-паметника „Александър Невски“ и Народното събрание. Нейно дело бе и злополучното нареждане на жълтите павета пред парламента.

В регистъра на обществените поръчки все още няма информация коя фирма или обединение ще ремонтира уличната инфраструктура в Зона 7, в която са „Младост“, „Панчарево“ и „Студентски“.