Злато и ценности за $15 млн. изчезнаха от летище Pearson в Торонто

Карго контейнер, превозващ над 15 милиона долара в злато и други ценности, е изчезнал в понеделник от международното летище Pearson в Торонто и полицията още недоумява как се е случило това, съобщават световните медии.

Самолетът е бил разтоварен и каргото е транспортирано до складово помещение в ранните вечерни часове на понеделник при напълно нормално протекла процедура, е обяснил на пресконференция в четвъртък Стивън Дуивестайн от регионалното полицейско управление, цитиран от CNN.

Контейнерът е изчезнал именно от складовото помещение, като е преместен незнайно как от неизвестни извършители. Полицията засега мълчи дали охранителните камери са запечатали удара, не споделят информация и за компанията, транспортирала контейнера, както и за собственика му.

„Това, което мога да споделя, е че контейнерът е превозвал пратка с висока стойност, тя е съдържала злато, но не само, имало и други предмети с висока стойност“, коментират от полицията.

Пратката е оценена на стойност около 15 милиона долара. Органите отказват засега да коментират дали това е работа на професионалисти с аргумента, че разследването е на прекалено ранен етап. Контейнерът не е бил голям като обем – около 150 кв. см., но властите отказват да съобщят колко е тежал.

Ударът е един от най-големите в канадската история, която помни големите канадски обири на кленов сироп през 2011 и 2012 г. Тогава 3000 тона сироп, на стойност 18,7 млн. долара, бяха задигнати от склад в Квебек.