Зловещо близо до края: Часовникът на Страшния съд закова на 90 секунди преди полунощ

Както и през миналата година, стрелките са рекордно близо до полунощ. През трите години преди 2023 те бяха на 100 секунди до полунощ

Ядрени специалисти не промениха положението на стрелките на Часовника на Страшния съд и те останаха на 90 секунди преди полунощ – хипотетична граница на глобалното унищожение, съобщи Ройтерс.

Както и през миналата година, стрелките са рекордно близо до полунощ. През трите години преди 2023 те бяха на 100 секунди до полунощ, уточнява БТА.

Учените се позоваха на действията на Русия по отношение на ядрените оръжия на фона на нахлуването в Украйна, военните действия на ядрената сила Израел в Газа и влошаването на изменението на климата като фактори, които увеличават риска от глобална катастрофа.

Полунощ на Часовника на Страшния съд е теоретичната точка на всемирното унищожение. Той се поддържа от неправителствената организация „Бюлетин на атомните учени“, базирана в Чикаго, която го сверява всяка година спрямо информация за катастрофални рискове за планетата и човечеството.

Сред тях са ядрената заплаха, изменението на климата и разрушителните технологии, като например изкуствения интелект и новите биотехнологии.

Бордът от учени и експерти в областта на ядрените технологии и науките за климата, сред които и 13 Нобелови лауреати, обсъждат световните събития и определят къде да поставят стрелките на часовника.

„Горещите точки на конфликти по света носят заплахата от ядрена ескалация, изменението на климата вече причинява смърт и разрушения, а разрушителни технологии като изкуствения интелект и биологичните технологии се развиват по-бързо от защитните мерки“, каза Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на бюлетина, като добави, че запазването на непроменени стойности спрямо предходната година „не е индикация, че светът е стабилен“.

Базираната в Чикаго организация с нестопанска цел създава часовника през 1947 г., за да предупреждава обществеността колко близо е човечеството до унищожаването на света. Сред съоснователите са Алберт Айнщайн и Джей Робърт Опенхаймер.