Знамето на Рожен се разкъса, БСП-Смолян скочиха на Радев

Президентът да намали съветниците и секретарите си и да даде пари за подмяна на знамето 2 пъти в годината, зоват от БСП-Смолян

Българското знаме на пилона в Рожен се разкъса, алармираха партийните структури на БСП в Смолян и обвиниха президента за липсата на поддръжка.

Проектът за пилона на поляната в Рожен бе осъществен през миналото лято от Фондация „Наследство в бъдещето“ под патронажа на президента Румен Радев заедно с помощта на дарения, осигурени от служебното правителство. От БСП-Смолян обаче твърдят, че дадени държавни фирми са били принуждавани да даряват, „за да се реализират пропагандните цели на президента“.

От структурите на БСП в родопския град поставят въпроса, че остава неясно кой и с какви пари ще поддържа пилона, особено през зимата, когато метеорологичните условия се влошават. При поставянето на пилона бе оповестено, че той може да удържи на вятър до 180 км/ч.

„За миналата година ветрове в почти цялата страна бушуваха със 150км/ч и предизвикаха множество щети, а в планините беше още по-страшно. Знамето вече се закъса“, пишат от БСП-Смолян. Според тях до края на зимата разкъсванията по националния флаг ще се увеличат, тъй като времето предстои да се влошава.

„Пилон „Рожен“ беше широко афиширан като повод за гордост и символ на обединение. Абсолютно недопустимо е върху най-високия пилон в ЕС да се вее скъсано българско знаме. Има едно достойно решение на проблема с поддръжката – след като е патрон и инициатор на проекта бе президентът Румен Радев, президентската администрация да бъде ангажирана с подмяна на знамето поне два пъти в годината, или когато е необходимо“, призовават от БСП-Смолян.

Те пишат, че пари в президентския бюджет ще се намерят, стига Румен Радев да намали „огромния си брой съветници и секретари“.

„Ако ли пък президентът се скрие или дистанцира, това означава, че за пореден път е използвал родолюбието на българина за собствените си цели. Президентът дължи отговори. Разкъсаното знаме е символ на служебната му власт“, пишат още от БСП-Смолян.