Зов за помощ: 5-годишно момче се нуждае от средства за мозъчна операция

Детето страда от тежка форма на епилепсия, нужни са 53 000 евро за интервенцията

5-годишно момченце спешно се нуждае от средства за мозъчна операция в Барселона. Детето страда от тежка форма на епилепсия, която в последните месеци се обостря и вече не се влияе от медикаментозно лечение. Лекарите дават шансове за пълноценен живот, ако бъде оперирано, но за това са необходими 53 000 евро.

Прогонени от войната в Украйна без шанс за завръщане в родния Херсон, Йелизавета и 5-годишният ѝ син намират втори дом в Балчик преди 2 години. Болестта на Дмитрий обаче прогресира.

„Пристъпите му са страшно много. На ден са по 10 и повече. Понякога им губя броя. Има дни, в които следват един след друг, буквално през 5 – 10 минути. Не му дават покой. Не може дори да заспи. Ако заспи за минута – две, се събужда с крясъци и плач. Лекарите вече използваха всичко, което практически можеше да се направи – всички препарати и лекарства. Само операция може да ни помогне”, заяви Йелизавета Пославска.

Припадъците са внезапни и детето често се наранява, затова не бива да бъде изпускано от поглед. Младата жена работи като камериерка, а в 24-часовите грижи за малкия Дима помага майка ѝ Ирина.

„Плаша се и я викам, защото той не диша въобще и си мисля, че сме го изпуснали. Надвесвам се и го викам: „Дима, Дима, Дима!”. И той започва едва – едва да идва на себе си. Това е ужас.  Толкова е страшно!”, споделя Ирина Пославска.

„Много е страшно наистина, но се старая да се държа. Защото той си няма друг и никой освен нас не може да му помогне”, разказва Йелизавета.

Дима е на 2 години, когато му поставят диагнозата. „Имаше време, когато пристъпите за кратко спряха. В самото начало започна да казва: мама, татко, баба, имена на животни, но пристъпите започнаха отново и той спря да говори”, твърди Ирина.

Единственото спасение за детето е операция на главния мозък в испанска клиника. За нея обаче са нужни 53 хиляди евро, които са непосилни за семейството. „Ако не се направи тази операция, според лекарите неговото развитие съвсем ще спре и той ще се превърне в жив труп. Аз, като майка, много бих искала детето ми да бъде оперирано, защото лекарите дават всички шансове за пълноценен живот”, изразява надежда Йелизавета.

Всеки желаещ да помогне на Дима, може да преведе средства по следната дарителска сметка:

Банка: UniCredit Bulbank / УниКредит Булбанк

BIC: UNCRBGSF

IBAN: BG 41 UNCR 70001598018557

Титуляр: Йелизавета Пославска