Звучен шамар: Рекордна цена на тока в София

Храните може и да поевтинеят през лятото, но токът ще поскъпне. Това предвещават заявленията на доставчиците на електроенергия, внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране. На пръв поглед промените не са драматични. Но дяволът е в детайлите –  като т. нар. цени за пренос и за достъп, заради които сметките стават все по-неразбираеми за обикновения човек.

Компанията ЕВН, която обслужва Североизточна България, иска корекция на тарифата си за битовите си клиенти с 1.6% нагоре през идния регулаторен период, пише Сега.

„Електрохолд“ – доставчикът за Западна България, вкл. София, смята да запази цената за тока пред деня, но да увеличи цената през нощта, при това двойно. Ако КЕВР одобри предложението, в столицата, Дупница, Кюстендил и т.н. ще плащат по най-скъпата нощна тарифа – 0,041 лв./kWh. За сравнение в другите два района на страната заявките са за 0.02 и 0.021 лв. за киловатчас в периода 22.00-6.00 ч. 

„Енерго-Про“, снабдителят на Югоизточна България, не планира да вдига цената на ел. енергията. Но иска да промени  начина, по който начислява т. нар. цена за достъп. Сега за „достъп“ до електроразпределителната мрежа абонатите плащат по 0,00885 лв./kWh. Но от 1 юли предприятието предлага цената за достъп да стане 0,02601 лв. и да се пресмята не в киловатчас, а в киловати на ден.

Това означава, че дори потреблението за месеца да е нула, за апартамента/къщата/вилата ще плаща за осигурена мощност. Което е вариация на старата идея за такса „мощност“, или такса „електомер“ – електрокомпаниите отдавна напират да получават приходи за всеки присъединен към мрежата имот, независимо дали ползва ток или  е необитаем.

Не е ясно дали енергийният регулатор ще одобри тази иновация на групата „Енерго-Про“. Ако това се случи, вероятно и другите доставчици ще въведат фактуриране в мегавати на ден.

Ценова ножица

Производителите на електроенергия също загряват за повишения. АЕЦ „Козлодуй“, която осигурява по-голямата част от тока за регулирания пазар, иска увеличение на цената от 60.96 лв./МВтч без ДДС сега на 69.77 лв. от 1 юли. Дори при такова поскъпване атомният ток ще остане недостижимо евтин. 

Предстои КЕВР да анализира всички ценови предложения на производители, мрежови оператори, разпределителни компании и доставчици и да направи свои разчети, преди да се произнесе.